УН

 

«Когда в товарищах согласья нет,
На лад их дело не пойдет,
И выйдет из него не дело, только мука».

 

Ці слова з відомої байки Крилова, якнайкраще можуть проілюструвати, те, що відбулося 21 вересня в інформагенції УНІАН під час прес-конференції голови Федерації профспілок малого та середнього підприємництва України В’ячеслава Роя.

Профспілковий лідер, яким себе вважає В.Рой на широкий загал звинуватив членів Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні: Федерацію профспілок України, Федерацію профспілок транспортників України, Конфедерацію Вільних профспілок України, Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок, Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність», які об’єднують 8 млн. членів, в шахрайстві, зокрема, заявивши, що лідери цих об’єднань ввели Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана при підписанні Генеральної угоди на 2016-2017 роки в оману. І, насправді, лідери цих профоб’єднань зовсім не лідери, а «лижні інструктори», і взагалі СПО, - це віртуальне об’єднання, а соціального діалогу про який повідомив громадськості глава Уряду – немає.

Продовжуючи свої звинувачення він робить сенсаційну на його думку, публічну заяву, що найчисельніше профспілкове об’єднання країни – Федерація профспілок України – не репрезентативне. Ставить під сумнів дію закону України «Про соціальний діалог» та інші законодавчі та нормативно правові державні акти і пропонує придуманий ним особисто сценарій укладення Генеральної угоди та погрожує національним профоб’єднанням судовою розправою. Про що поширює відповідний прес-реліз.

Ми не будемо виступати адвокатами всіх звинувачених В.Роєм профоб’єднань, але Федерація профспілок заявляє рішучий протест і засуджує шулерство в профспілковому середовищі, безпідставні звинувачення та категорично не сприймає погрозу на свою адресу.

ФПУ офіційно заявляє, що відповідно до реєстру Національної служби посередництва і примирення України, на момент укладення Генугоди відповідала критеріям репрезентативності згідно з рішенням НСПП від 19.09.2011, №001/11-00-П та відповідного Свідоцтва терміном до 18.09.2016, а Рішенням цього ж органу від 16.09.2016, № 007/16-00-П та відповідним Свідоцтвом термін репрезентативності продовжено до 15.09.2021року. Ця інформація є публічною і розміщується на сайті НСПП.

Виходить, що В.Рой знав про це, але свідомо перекрутив факти, ще й звинуватив при цьому Прем’єр-міністра України В. Гройсмана у повній некомпетентності. Такими діями навряд чи можна здобути авторитет у профспілковому середовищі та солідарно захищати права членів профспілок.

Скоріш за все, за всіма його діями проглядається особисті не реалізовані амбіції. Голові Федерації профспілок малого та середнього підприємництва України, ще рік тому офіційно пропонувалося вступити до Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та долучитися до опрацювання тексту Генеральної угоди на 2016-2021 рр., але на той час жодних пропозицій ні стосовно вступу до СПО ні стосовно участі у роботі над текстом документу від нього не надійшло. І лише коли переговорний процес фактично було завершено у В. Роя виникло бажання поставити свій підпис під текстом документу над яким 5-ть репрезентативних профобєднань на національному рівні працювали декілька років.                                                                          

                                                                                            

 

Прес-центр ФПУ