samgas 2

 

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив негайно розглянути ситуацію з порушенням прав споживачів на газовому ринку, вимогливо перевірити економічну обґрунтованість цін і тарифів. Про це він заявив під час засідання Кабінету Міністрів 17 квітня 2013 року.

Глава Уряду навів приклади звернень до нього через соціальні мережі громадян зі скаргами на надвисокі тарифи за підключення до газу тощо. Микола Азаров наголосив, що НКРЕ вперше за історію нашого незалежного газового ринку почала наводити на ньому порядок. І 31 січня 2013 року прийняла дві постанови, які повинні врегулювати порядок приєднання до газових мереж і оплату за це. А 26 березня 2013 року НКРЕ своєю постановою №291 встановила граничні ставки плати за стандартне приєднання до газових мереж на поточний рік.

«З цього моменту ніхто не може вимагати від споживача платити більше», - сказав Глава Уряду.

Насправді ж, як свідчать звернення людей, від громадян вимагають значно більші суми за послуги і навіть за відсутність послуги, коли йдеться про заміну опалювального котла.

«Це не ринок. Це безконтрольний базар. Газові монополії втратили відчуття реальності, - сказав Микола Азаров. - Безумовно, це зловживання, і за нього відповідальні особи мають понести покарання».

На переконання Прем’єр-міністра, необхідно заборонити діяльність посередників, виключити корупційні «послуги» бюрократів, ввести «єдине вікно» підключення і встановити жорсткі строки розгляду звернень людей.

«Вимагаю запровадити «гарячу лінію» для звернень громадян щодо зловживань на газовому ринку і негайно реагувати на такі звернення», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду доручив Віце-прем’єр-міністру Юрію Бойку, Міністру енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому разом з головою НКРЕ Сергієм Тітенком і залученням Антимонопольного комітету негайно розглянути ситуацію з порушенням прав споживачів на газовому ринку, вимогливо перевірити економічну обґрунтованість цін і тарифів.

«Ми повинні захистити наших громадян від свавілля», - резюмував Микола Азаров.

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?art_id=246268868