333

30 березня ц.р. відбулося чергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому розглядалися питання про Звіт голови правління Фонду, про удосконалення механізму надання Державною службою зайнятості України сервісних послуг, про результати роботи Інституту підготовки кадрів ДСЗ, про розвиток системи професійного навчання безробітних на виробництві під потреби роботодавців, про затвердження Порядку списання безнадійної заборгованості по сплаті страхових внесків, про проект Концепції розвитку ДНЗ «Харківський центр ПТО  ДСЗ", про інформацію щодо категорій осіб, які отримують допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі  тощо.

Голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Лотоцький  О.Б., прозвітував про свою роботу за період з 27.05.2017, коли його було обрано на цю посаду.

З метою подальшого удосконалення та доступності механізму надання ДСЗ сервісних послуг, оперативного реагування на потреби як шукачів роботи (безробітних) та роботодавців, що шукають працівників – правління Фонду прийняло рішення прискорити впровадження особистих кабінетів для клієнтів служби зайнятості, а також таких сервісів як «Електронний кабінет користувача», «Кар’єрний радник» та «Електронний кабінет роботодавця».

При розгляді результатів роботи Інституту підготовки кадрів ДСЗ правлінням Фонду надано доручення виконавчій дирекції Фонду підготувати Інституту відповідне замовлення на підготовку необхідних фахівців відповідної кваліфікації за рахунок страхових коштів, з метою практичної користі для безробітних від цих результатів роботи.  

Досить перспективним є розвиток системи професійного навчання безробітних на виробництві під потреби роботодавців. З метою подальшого руху у цьому напрямку прийнято рішення провести круглий стіл щодо вироблення заходів для вирішення цього питання за участі Міносвіти, роботодавців, ЦТПО тощо.

Правлінням Фонду збільшено розмір дебіторської заборгованості (з 5 до 25 тисяч грн.), яку можна списати на рівні базового центру зайнятості без погодження із Головою ДСЗ.

Після тривалої дискусії, рішення стосовно проекту Концепції розвитку ДНЗ «Харківський центр ПТО ДСЗ" правління Фонду вирішило відкласти, а проект направити на доопрацювання.

За інформацією виконавчої дирекції Фонду на початок лютого 2018 року чисельність одержувачів допомоги по безробіттю склала 311 тис. осіб, з них одержували допомогу по безробіттю у розмірі 544 грн - 71 тис. осіб (23%), у розмірі 1440 грн - 65,1 тис. осіб (21%).

За видами економічної діяльності серед одержувачів допомоги по безробіттю у розмірі 1 440 грн переважна більшість - це особи, які працювали в оптовій торгівлі, сільському господарств, переробній промисловості та державному управлінні. Це застраховані особи, які мають 6 місяців страхового стажу протягом 12 місяців, що передують реєстрації в центрі зайнятості, проте отримували заробітну плату (дохід, грошове забезпечення) в розмірі менше мінімальної зарплати, встановленої законодавством (3 723 грн). У ІІ кварталі ц.р. за ініціативи профспілкової сторони планується розглянути питання подальшого підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю з метою наближення до прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

 

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ