fla9

 

 

 

Шановні спілчани!

Тривалий час у суспільстві, на провідних телеканалах і в інтернет-виданнях точилася дискусія, ініційована Українським інститутом національної пам’яті, щодо подальшої долі Першотравня як державного свята в Україні.

ФПУ зайняла принципову позицію, відстоюючи цей день, який закарбувався в історії робітничого руху багатьох поколінь силою переконань і незламності духу простих людей у боротьбі за свої права. Відкинувши нісенітниці, що Першотравень є радянським святом, ми на всіх рівнях державної влади довели, що це свято має глибинну історію і що Першотравень – це не лише свято, це день боротьби трудящих за свої права, які ще 1886 року в Чикаго організовано виступили за скорочення робочого дня до 8 годин і були жорстоко розігнані поліцією. В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили у Львові в 1890 році, на схід від Збруча це вперше сталося в 1900 році.

Визнавши, що Першотравень – це свято з багатовіковою міжнародною історією, і аж ніяк не спадщина радянської доби, коли працівники можуть у вільний спосіб скористатися гарантованими їм Конституцією правами і свободами людини і громадянина, парламент і Глава держави на законодавчому рівні започаткували новий формат відзначення 1 Травня – День праці.

У цей день українські працівники разом з трудівниками інших країн, виявляючи міжнародну солідарність, вийдуть на демонстрації, масові акції, пікети з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів у 143 країнах світу, де понад 181 млн членів профспілок. В Україні День солідарності трудящих був і залишається справжнім всенародним святом, яке відзначають майже 20 млн працівників та членів їх сімей.

День праці – це не лише свято, це день боротьби трудящих за свої права. Федерація профспілок України, як найчисельніша громадська організація, звертається до членів профспілок і всіх небайдужих громадян у цей день із закликом відкрито і вільно в мирний спосіб продемонструвати свою єдність і солідарність у боротьбі за права працівників, донести до влади соціальні вимоги, вийти під гаслами «Ні – безробіттю, заборгованості з виплати заробітної плати!», «Роботу, зарплату, гідне життя!», проти різкого розшарування населення за статками, непомірного у порівнянні з доходами працюючих росту вартості життя, зневіри та масової трудової міграції українців.

1 Травня ми очікуємо від кожного спілчанина, що він не буде байдужим, і рішуче заявить про власну свідому громадянську позицію, підтримає нашу спільну боротьбу за соціальний захист людини праці, безпечні високотехнологічні робочі місця, гідну оплату праці.

Вітаючи всіх із Днем праці, ми заявляємо, що впевнені у власних силах і спроможні вибороти право народу на достойне життя!