unnamed

День Європи – щорічне свято миру, спільних цінностей і єдності в країнах Європейського союзу. В Україні це свято відзначається в третю суботу травня відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003р.

Основою для появи цього свята стало підписання Декларації Шумана. Цей історичний документ був підписаний 9 травня 1950 року. Тоді в Парижі зібралися представники ряду європейських держав, які вирішили об'єднати свої сили для промислового розвитку та покращення виробництва військової техніки. Це стало фундаментом створення глобальної структури, яка пізніше втілилася в Європейському Союзі. Таким чином, провідні європейські країни змогли уникнути накопичення військового потенціалу один проти одного.

Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів остаточно визначило вибір нашої країни, всього українського суспільства стосовно європейського майбутнього. Для українців це особливе свято. Адже свій вибір довелося виборювати у нелегкій боротьбі під час Революції Гідності.Заходи з відзначення цього свята відбуваються по всій країні. Одним з головних місць, де має відбуватися святкування, можна назвати двометровий геодезичний знак, який символізує географічний центр Європи, що знаходиться на правому березі річки Тиса на Закарпатті.

Цього дня бажаємо усім терпіння та рішучості у справі становлення України в якості дійсно Європейської держави!