ДТ

 

 

Як за тиждень вивести з кризи підприємство, яке надає реабілітаційні послуги людям з інвалідністю? Хтось скаже – це неможливо, а новий керівник курорту «Слов’янський» успішно доводить протилежне. За 7 днів йому вдалося залагодити питання, над якими кілька років билися міністерства та парламентарі, а за 14 зробити підприємство-боржник прибутковим.

 

Славкурорту минулоріч виповнилося 190 років. Грязі і ропи з його території своїми лікувальними властивостями неодноразово займали призові місця на міжнародних конкурсах. За своїх майже 2 століття роботи він став найвідомішим як в Україні, так і за кордоном спинальним курортом, де можуть пройти реабілітацію люди з інвалідністю.

 

Тяжкі часи для працівників та пацієнтів санаторію настали разом із окупацією Слов’янська терористичними організаціями ДНР та ЛНР. Утім, одразу по звільненню міста, піднімать з руїн і попелу взявся керівник зі стажем, полковник запасу Сергій Линник.

 

ДД

 

Після служби в армії він керував санаторієм «Пуща Водиця», згодом був призначений директором інституту стратегічних досліджень МОЗ України (доктор наук з державного управління), має «Профспілкову відзнаку» та три державні нагороди –  ордени 2-ї та 3-ї ступені та «Заслужений працівник охорони здоров’я»

 

За короткий термін під його керівництвом оздоровниця відновила роботу і почала знову приймати пацієнтів на лікування, за що отримав нагороду від Президента.

Згодом, відновлений курорт очолив інший керівник, а Сергій Линник був направлений на розбудову бердянського курорту.

-                    Нас тоді Сергій Олександрович консолідував. Весь персонал віддавався разом із ним курортові. На зміну йому прийшов інший керівник, але він не зміг справитись із поставленою задачею. Тож, повернення Линника всі зустріли з великою надією. І знову ж таки за якісь лічені дні ми бачимо позитивні зрушення. Сьогодні ми по всьому бачимо, що курорт буде відновлено, - розповідає лікар-лаборант курорту Алла Дружина.

 

Починаючи з 2014 року поруч із пацієнтами в санаторії дислокувалися частини ЗСУ. Це було зручно зі стратегічних міркувань, та й поранені бійці збройних сил і нацгвардії отримували тут належні лікування й реабілітацію. Утім постійна присутність військових не могла не позначитися на якості роботи санаторію. Вирішити цю проблему бралися й урядові чиновники, і нардепи, і парламентський комітет соцполітики. На жаль, розв’язати цю проблему так нікому і не вдалося. Тим часом зростало невдоволення громадськості, що співпереживала майбутній долі курорту, новим керівником Славкурорту. Більшало питань і в пацієнтів.

 

Тож, через чотири роки після звільнення Слов’янська, поріг кабінету директора оздоровниці знову переступив досвідчений менеджер і керівник Сергій Линник. Вболіваючи за долю єдиного в своєму роді курорту, він підняв на ноги всіх, кого міг і врешті домігся свого. Із керівництвом збройних сил досягнуто домовленості про передислокацію військ, а на території курорту залишається лише та  кількість військових, що потрібна для забезпечення порядку та охорони інфраструктурних об’єктів. Курорт розправив плечі. Борги, накопичені за три роки почали танути, погашено борги по зарплатах, покращилася якість послуг. Загалом на повний рестарт підпиємства пішло менше 2-х тижнів. Ми попросили керівника, який спромігся на цей крок, поділитися секретом успіху.

 

ДД1

 

-                    Немає ніякого секрету. Я встаю о 6 ранку і лягаю після опівночі. Так само працюють і всі колеги в санаторії. Викосили бур’яни, привели до ладу територію, почали відновлювати приміщення, які займали військові. Це збільшить кількість ліжкомісць для пацієнтів приблизно на 100-150. Хто не хотів працювати задля санаторію – ми їх відпустили. Провели кадрові заміни. Бачення результату, яким він має бути і щоденна праця щодо його досягнення – ось секрет успіху, – розповідає Сергій.

В результаті антикризової діяльності Сергія Линника санаторій лише за тиждень з невеликим показав  прибуток. А керівник уже будує план щодо збільшення кількості послуг та розширення діяльності. Водночас зазначає, що припиняти роботу щодо реабілітації військових курорт не буде.

-                    Ми розвиваємось і будемо розширювати спектр послуг. Робота зі спинальниками звісно залишається, і ми її будемо виводити на новий рівень. Водночас, ми плануємо укласти договори про співпрацю з Нацгвардією та зі Збройними силами України, аби вони прислали сюди своїх людей на реабілітацію, – говорить генеральний директор СКРЦ «Слов’янський курорт» Сергій Линник.

 

Самі ж військовослужбовці говорять, що кращого місця для реабілітації годі й шукати. Тут поставили на ноги після військових операцій не одного солдата.

-                    Це настільки кваліфікована допомога. Люди оживають на очах. І все це з посмішками, з любов’ю. Медсестри та лікарі навіть не розуміють, що разом із фізіологічною надають нам і психологічну допомогу, – розповідає солдат Роман Шевченко. – Дивишся в ці палаючі очі, на посмішки і вже стає легше, вже знову жити хочеться.

На момент написання статті в Славкурорті вже відремонтовано звільнений від перебування військовослужбовців корпус і в ньому проходять лікування 30 осіб.

 

Віталій Улибін