В Міністерстві соціальної політики України 26 липня під головуванням Міністра Королевської Н.Ю. відбулося засідання круглого столу на тему: «Удосконалення законодавства з оплати праці та шляхи підвищення її розмірів».

Серед основних питань, які було обговорено представниками центральних органів виконавчої влади, соціальними партнерами та науковцями наступні питання:

-                    відповідність поняття «мінімальна заробітна плата» в українському законодавстві європейським нормам;

-                    про доцільність включення до мінімальної заробітної плати доплат, надбавок, премій;

-                    охоплення колективно-договірним регулюванням всіх роботодавців, незалежно від того чи брали вони участь в укладанні угод;

-                    можливі шляхи підвищення заробітної плати та ін.

В обговоренні цих та інших актуальних для профспілок питань взяв участь в.о. першого заступника Голови ФПУ Осовий Г.В., який зазначив, що для вирішення проблеми підвищення та легалізації заробітної плати потрібен комплексний підхід, зокрема залучення до цієї роботи Мінекономрозвитку, Мінфіну та Міндоходів. Крім цього, потрібно враховувати, що заробітна плата має виконувати відтворювальну функцію робочої сили та відповідно до статті 1 Європейської соціальної хартії має бути достатньою для забезпечення потреб працівника та членів його сім’ї. Осовий Г.В. також зазначив, що потребує аналізу перерозподіл між заробітною платою і доданою вартістю, оскільки за 2012 рік вартість реалізованої продукції складає 4,2 трильйони, а обсяги споживання за минулий рік складають менше 1 трильйону гривень.

За підсумками круглого столу Міністр соціальної політики України Королевська Н.Ю. надала низку доручень, зокрема щодо здійснення розрахунків вартості робочої сили, розробки із залученням профспілок законодавчих пропозицій стосовно захисту трудових відносин та ін.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання