IMG 1228

 

 

Про те, як Організація ветеранів України готується до святкування 75-річчя встановлення звання Героя соціалістичної праці, міжнародного дня людей похилого віку та дня ветеранів праці, спільних діях в цьому напрямку, ми попросили розповісти першого заступника Голови цієї організації М.С . Бурякова.

 

- Насамперед хочу сказати, що Організація ветеранів України постійно відчуває увагу і турботу з боку Федерації профспілок України. Ми працюємо з багатьох питань у тісній взаємодії і хотіли б спільно підготувати та провести заходи, присвячені відзначенню 75-річчя з дня встановлення самої високої трудової відзнаки - Героя соціалістичної праці, а також міжнародного дня людей похилого віку і дня ветеранів.

 

- А коли було засновано це звання?

- 27 грудня 1938 року указом Президії Верховної Ради СРСР була встановлена відзнака - Герой соціалістичної праці. Всього це високе звання отримали понад 21 тис. громадян, з них понад три тисячі - громадяни України. Надаючи великого значення вшануванню людини праці, ми виступили з ініціативою широко відзначити 75-річчя цієї події.

 

- А як зараз ставиться держава до Героїв праці?

- На жаль, останнім часом увага до них, турбота про них значно зменшилися. Нам вже не раз доводилося розглядати звернення з проханням щодо поліпшення їх медичного та санаторно-курортного обслуговування, вирішенню житлових проблем.

 

- Як виникла ідея широко відзначити 75-річчя знаменної дати?

- Враховуючи велике виховне значення цього звання, є необхідність приділити більшу увагу і шану ветеранам праці. В кінці минулого року наша Рада на засіданні Президії розглянула питання про підготовку та проведення зустрічі, присвяченої 75-річчю цієї події. Голова Організації ветеранів України, народний депутат України Петро Степанович Цибенко спільно з двічі Героєм соціалістичної праці, президентом Національної академії наук України академіком Борисом Євгеновичем Патоном звернулися до Президента України з пропозицією оголосити 2013 Роком людей праці. На жаль, було прийнято рішення відзначати Рік праці тільки на регіональному рівні.

 

 

- А які ваші плани?

-У планах роботи Організація ветеранів України - проведення зустрічі ветеранів праці в грудні цього року. З метою більш якісної підготовки до цієї події Петро Степанович Цибенко та Голова Федерації профспілок України Юрій Миколайович Кулик домовилися об'єднати зусилля наших організацій. І ми дуже задоволені, що перша із запланованих зустрічей з цього приводу - із заступниками Голови та працівниками апарату ФПУ пройшла дуже плідно. Ми обговорили конкретні пропозиції, наприклад, що стосуються підготовки відеоролика про людей праці, їх вклад в перемогу у Великій Вітчизняної війні, післявоєнному відновленні народного господарства. Плануємо також спільно з органами соціального захисту та Пенсійного фонду України уточнити список Героїв соціалістичної праці.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ