КАБМИН

Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Уряду 7 серпня велику увагу приділив питанням внутрішнього ринку, зокрема такому аспекту, як попадання на нього небезпечної, неякісної продукції. Голова Кабміну зажадав проведення належного контролю за такою продукцією, звернувши увагу на те, що більшість з цього асортименту товарів могла б вироблятися в Україні при значно кращою якістю і меншою ціною.

Як розповів заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який представляв на засіданні Кабінету міністрів профспілкову сторону, Микола Азаров виказав доволі жорсткі вимоги до Міністерства агропромислового комплексу та Міністерства промислової політики щодо виконання доручень Президента стосовно розроблення і реалізації програми сільського машинобудування на власній, національної промислової базі.

Враховуючи, що добігає завершення підготовка проекту Державного бюджету на 2014 рік, Прем’єр визнав, що як у світі, так і в Україні фінансово-економічна криза не послабляє зашморг на горлі економік країн світу і, безперечно, негативно впливає на українську економіку. «Микола Азаров чітко і однозначно зажадав, щоб при проектуванні Держбюджету України було забезпечено об’єктивне зростання заробітних плат, пенсій, інших соціальних платежів, - наголосив Сергій Кондрюк. – І щоб у ньому були ефективні механізми стимулювання українського виробника, зокрема шляхом зниження податкових зобов’язань. Слід зазначити, що Федерація профспілок України вже внесла до міністерства фінансів пакет профспілкових пропозицій стосовно Держбюджету 2014 року. А Голова ФПУ, Голова Національної тристоронній соціально-економічної ради Юрій Кулик ініціює перед Прем’єр-міністром України проведення презентації соціальної складової проекту Державного бюджету перед НТСЕР».

Під час засідання Уряду, підкреслив заступник Голови ФПУ, було також приділено увагу складній ситуації, яка має місце в оплаті праці державних службовців. Враховуючи важливість і складність розв’язання цієї проблеми, Прем’єр-міністр призначив окреме детальне обговорення цього питання з метою максимально повного його врахування при проектуванні Державного бюджету на 2014 рік.

«Вкрай жорстку реакцію Прем’єра викликало рішення ряду областей і місць щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, - зазначив Сергій Кондрюк. – Микола Азаров запитав: «Де совість у тих людей, які дозволяють при нинішніх українських цінах, при доволі низьких зарплатах робити такі радикальні підвищення?». Прем’єр сказав, що він не дозволить свавілля у цьому плані та доручив Віце-прем’єру Олександру Вілкулу та Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадію Темнику негайно проаналізувати всі спроби необґрунтованого підвищення тарифів. При цьому Глава Уряду наголосив, що треба «використати всі законні можливості, щоб припинити такі спроби, аж до кадрових висновків щодо керівників, які не здатні навести лад на своїй території». «Ми повинні виключити навіть можливість появи економічно необґрунтованих тарифів. Адже головні складові тарифів – ціна на газ, електроенергію, розміри посадових окладів тощо – знаходяться в сфері державного регулювання. І ми цілком можемо забезпечити прозорий і повністю зрозумілий людям механізм тарифоутворення», - зазначив Микола Азаров.

«Федерація профспілок України активно приєднається до формування такої методології ціноутворення, яка б була об’єктивною: з одного боку дозволяла доступ до належного споживання, враховуючи рівень заробітних плат, а з іншого - гарантувала соціальний захист тим особам, які мають низький рівень доходів», - підкреслив заступник Голови ФПУ.

Микола Азаров серйозну увагу приділив трагедії, що трапилась на «Стиролі» у Горлівці, підкреслив, що треба підвищувати рівень охорони праці на підприємствах. Прем’єр-міністр дав доручення відповідним міністерствам та відомствам щодо розслідування аварії та надання допомоги постраждалим.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ