parking

 

Урядовий брифінг 01 серпня ц.р. Міністр Мінрегіону України Геннадій Темник розпочав з інформації про те, що Кабінетом Міністрів України внесено зміни до постанови від 02.03.2010 № 258 «Про порядок формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів». Таким способом змінено рекомендаційний порядок встановлення тарифів на обов’язковий до застосування.

Геннадій Темник пояснив, що введення запропонованих його відомством змін дасть змогу прозоро формувати тарифи на послуги з користування майданчиками для платного паркування, отже зробить їх економічно обґрунтованими. Влада на місцях сама визначатиме вартість за паркування, зважаючи на кількість місць на майданчиках та користувачів цими послугами. Однак контролюватиме встановлення тарифів Антимонопольний комітет та Держспоживзахист.

   За словами Міністра, для Києва, наприклад, паркувальних місць має бути не менше 10% чисельності населення, а для Севастополя, Сімферополя та обласних центрів країни – не перевищувати 5%.

«Визначення повної планової собівартості послуг здійснюється із застосуванням нормативного методу на підставі державних і галузевих нормативів використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів, норм оплати праці, відповідних розцінок, нормативів витрат з управління та обслуговування виробництва з урахуванням витрат з операційної діяльності та фінансових витрат» -, пояснив він.

Окремо ж акцентував, що озвучений Порядок формування тарифів приведено у відповідність до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

«Кількість місць для безоплатного паркування становить не менше 10% загальної кількості місць на спеціально обладнаних чи відведених майданчиках для паркування, але не менш як для одного транспортного засобу з позначенням цих місць дорожніми знаками та розміткою» -, озвучив норму Міністр і додав, що Верховна Рада України прийняла у першому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування транспортних засобів та встановлення відповідальності за їх порушення».

Передбачається, що, не сплативши за паркування, водій віддасть від 136 до 204 гривень штрафу, припаркувавши автотранспорт на місцях, призначених для паркування інвалідів, - від 255 до 306 гривень

Окрім цього, порушення вимог щодо розміщення та функціонування майданчиків для паркування каратиметься штрафом від 204 до 510 гривень, а щодо обладнання майданчиків для платного паркування – від 510 до 1700 гривень.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ (за матеріалами відділу новин газети «Урядовий кур’єр» від 02 серпня ц.р.)