kmu 

В листі акцентовано увагу, що новою редакцією Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI внесено зміни до частини другої статті 10 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які набрали чинності з 1 січня 2013 року, стосовно кількісного складу правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з 45 до 15 осіб.

Також поінформовано Прем’єр-міністра України, що Мінсоцполітики ще 16 листопада 2012 року (лист №12279/0/14-12/026) з посиланням на зазначені зміни Закону запропонувало профспілковій стороні та стороні роботодавців привести у відповідність склад правління Фонду. Репрезентативні об'єднання профспілок на національному рівні 10 грудня 2012 року на своєму зібранні розподілили квоти та рішеннями своїх керівних органів делегували до складу правління нових представників, таким чином позбавивши попередній склад правління Фонду права бути представниками застрахованих осіб. Профспілкова сторона листом від 26 грудня 2012 року  № 04/01-16/2336 надіслала Мінсоцполітики новий склад правління з п’яти представників від застрахованих осіб. Сторона роботодавців аналогічно сформувала склад своїх представників у новому правлінні Фонду. 

До цього часу не сформовано сторону держави у правлінні зазначеного Фонду, про що представник СПО об’єднань профспілок Осовий Г.В. 10 липня ц. р. звернув увагу членів Уряду. У серпні на засіданні Уряду було прийнято рішення про новий склад осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правліннях та наглядових радах фондів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, а також з тимчасової втрати працездатності. Однак новий склад представників урядової сторони у Фонді соціального страхування на випадок безробіття на розгляд Уряду, як того вимагають зміни Закону, так і не подавався.

З огляду на зазначене та у зв’язку з необхідністю прийняття правлінням цього Фонду важливих рішень, що стосуються страхувальників та застрахованих осіб, внесення змін до бюджету Фонду на 2013 рік, прийняття бюджету Фонду на 2014 рік, змін до Статуту Фонду, Голова СПО об’єднань профспілок Ю.М. Кулик звернувся з проханням до Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова прискорити прийняття рішення про затвердження нового складу представників від урядової сторони у правлінні зазначеного Фонду.

Департамент соціального діалогу
та соціального страхування апарату ФПУ