prod

Антимонопольним комітетом України проводиться розслідування за фактом зростання цін протягом 2010-2011 років на продовольчі товари першої необхідності (зокрема, хліб та молоко).

Антимонопольний комітет України підозрює 18 великих продуктових рітейлерів, зокрема «Сільпо», «Фора», «АТБ-маркет», Auchan, «Фуршет» і Metro C & C у змові, що призвела до підвищення цін на продукти харчування в 2010-2011 роках у Києві у середньому на 20-30%.

Всього на частку 18 компаній припадає 80% роздрібного ринку Києва.

Згідно із даними Держстату, протягом 2010-2011 років індекс споживчих цін зріс лише на 13,5%, тоді як в роздрібних мережах Києва зростання цін на основні продукти харчування становило 22%-38%, а на деякі продукти на 50%-70%.

Компаніям пред’явлено звинувачення в тому, що вони вимагали від постачальників оплати додаткових послуг (реклама, бонуси та інше), які становлять 5%-10% від вартості поставленого товару, а також великих відстрочок платежів за товар, яки могли досягати 120 днів, що фактично є безвідсотковим кредитуванням мереж за рахунок постачальників.

Слід зазначити, що на той час Державна інспекція з контролю за цінами була ліквідована, тобто контроль за ціноутворенням на вказані продовольчі товари не проводився.

Така ситуація тільки поглиблювала дестабілізацію цінової ситуації на споживчому ринку, що є вкрай небезпечним з огляду на необхідність вирішення цілого ряду соціальних питань, та, в окремих випадках, навіть усунення загроз, що погіршують внутрішньополітичний баланс у суспільстві.

Федерація профспілок України на підтримку Держцінінспекції, враховуючи налагоджений конструктивний соціальний діалог та з метою посилення соціального захисту населення, наприкінці квітня ц.р. зверталася до Адміністрації Президента України з проханням забезпечити виконання Закону України «Про ціни та ціноутворення» та посприяти підписанню Указу Президента України «Про внесення змін до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами», що надасть Держцінінспекції контрольно-наглядових функцій, передбачених законом України «Про ціни та ціноутворення».

Зазначене звернення ФПУ не залишилося без уваги Уряду.

17 квітня ц.р. підписано Указ Президента України «Про внесення змін до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами» (№ 220/2013) в частині розширення повноважень Держцінінспекції та надання їй контрольно-наглядових функцій.

На сьогодні Державною інспекцією України з контролю за цінами разом з іншими контролюючими органами розпочато масштабну кампанію по наведенню порядку із цінами на продовольчі товари першої необхідності.

Оскільки Державна інспекція з контролю за цінами вже затвердила та опублікувала плани проведення перевірок по більшій частині регіонів України, вона звернулася до суб’єктів господарювання з вимогою цілковито дотримуватись всіх вимог законодавства щодо рентабельності та торговельних надбавок, що встановлені на соціально значущі товари, адже за порушення  цих нормативів передбачена сувора відповідальність, аж до кримінальної.

Враховуючи вищевикладене, заступник Голови Федерації профспілок України С.М. Кондрюк рекомендував керівникам територіальних об’єднань профспілок інформувати Держцінінспекцію, Антимонопольний комітет або Федерацію профспілок України про дії територіальних об’єднань профспілок щодо відслідковування в своєму регіоні ситуації з цінами на продовольчі товари першої необхідності та недопущення їх необґрунтованого підвищення.

Департамент бюджетної політики
та
соціального захисту апарату ФПУ

(за матеріалами Держцінінспекції