2013 145 005

 

27 серпня в Українській національній інформаційній агенції "Укрінформ" відбулася прес-конференція Голови Національного агентства України з питань державної служби В'ячеслава Толкованова на тему «Модернізація державної служби».

«З метою комплексного впровадження закону «Про державну службу» було підготовлено нову редакцію закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», - зазначив він. - Передбачається, що ці закони мають вступити в дію одночасно - з 1 січня 2014 року». Як очікується, у цих законах будуть значно підвищені посадові оклади працівників державних органів влади.

Голова Нацдержслужби нагадав, що закон про держслужбу був ініційований Президентом Віктором Януковичем і ухвалений Верховною Радою у листопаді 2011року, а до набуття ним чинності залишилося трохи більше ніж чотири місяці.

Як розповів В’ячеслав Толкованов, з метою впровадження нового законодавства про державну службу та з урахуванням завдань, визначених у Національному плані дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Нацдержслужбою розроблено систему підзаконних нормативно-правових актів, яка включає в себе 7 постанов Кабінету Міністрів України, 13 наказів Нацдержслужби України тощо.

З урахуванням нових завдань, визначених Указом Президента України від 1 лютого 2012 року «Про Стратегію державної кадрової політики на 2012-2020 роки», забезпечено кардинальне оновлення змісту діяльності кадрових служб шляхом переорієнтації з ведення кадрового обліку на стратегічне управління людськими ресурсами, впровадження підходу, передбаченого новою редакцією Закону України «Про державну службу». Забезпечено розробку профілів професійної компетентності для 97 % посад державної служби (за винятком посад в державних органах, які перебувають на стадії реорганізації), організовано навчання 7452 керівників та працівників служб персоналу держаних органів.

Керівник Нацдержслужби наголосив, що з метою ефективної модернізації державної служби та її адаптації до стандартів ЄС було розроблено та прийнято Державну цільову програму розвитку державної служби на період до 2016 року, яка спрямована на формування висококваліфікованого кадрового складу державної служби шляхом впровадження нових механізмів, стандартів і процедур управління людськими ресурсами на державній службі, посилення інституційної спроможності у системі державної служби, а також впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в управлінні державною службою.

Було також підкреслено, що забезпечено модернізацію системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з урахуванням Концепції реформування системи підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 липня 2012 року.

З метою кадрового забезпечення реалізації реформ, залучення на державну службу обдарованої молоді, Нацдержслужбою України створено дієву систему добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації», започаткованого згідно з Указом Президента України від 5 квітня 2012 року.

«Нацдержслужбою було приділено чимало уваги впровадженню законодавства із запобігання та протидії корупції, - зазначив В’ячеслав Толкованов. - І аналіз спеціальних перевірок, які проводить Нацдержслужба за дорученням Адміністрації Президента і Кабміну, свідчить про зменшення кількості кандидатів на посаду держслужбовців, які надають недостовірну інформацію. Тобто, ми можемо зробити висновок, що спецперевірка стала одним з ефективних механізмів протидії корупції».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 145 002