button-holy-calendar

На засіданні Кабінету Міністрів України 2 жовтня незвичайно гостру дискусію викликало обговорення проекту розпорядження КМУ „Про перенесення робочих днів у 2014 році". Про це повідомив заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, коментуючи підсумки своєї участі у засіданні Уряду.

Він сказав, що традиційно з метою створення сприятливих умов для святкування новорічних, різдвяних, першотравневих та ін. свят щороку ухвалюється відповідне розпорядження Уряду. Розробляється цей документ Міністерством соціальної політики України на виконання ч. 4 ст. 67 Кодексу законів про працю України. Перенесення робочих днів зазвичай мотивується не тільки наданням громадянам можливості відсвяткувати та відпочити, а також необхідністю раціонального використання робочого і неробочого часу, щоб не порушувати ритм виробництва.

Наступного року планувалося перенесення робочих днів для працівників підприємств, установ і організацій, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю, з:

четверга 2 січня - на суботу 11 січня;

п'ятниці 3 січня - на суботу 25 січня;

понеділка 6 січня - на суботу 8 лютого.

Попередньо проект акта було погоджено Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

Зокрема профспілки мотивували таке рішення тим, що у січні не тільки свята, але й канікули у школярів, тому у працівників з’являється можливість провести додаткові вихідні у колі родини, поспілкуватись з сім’єю, рідними та близькими.

Під час обговорення питання на засіданні Уряду були оголошені данні аналізу економічної доцільності перенесення робочих днів у поточному році, що проводився за дорученням глави Уряду. Згідно з проведеними розрахунками, наприклад, у травні ц.р. внаслідок перенесення робочих днів було не спожито електроенергії на 8 млрд. грн. Фактично економіка понесла втрати на таку суму, бо не отримала сплату за енергоносії. У ті дні, на які були перенесено робочі (зазвичай це суботи) за даними моніторингу, обсяг споживання електроенергії склав лише 40% від звичайних об’ємів споживання. Це означає, що робота у ці дні велась не достатньо продуктивно.

Після оголошення цифр щодо розмірів понесених лише цього року вітчизняною економікою збитків, урядовці висловили сумнів щодо корисності подібних рішень та відправили проект розпорядження на доопрацювання.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ