Изображение 1708

 

3 грудня ц.р. у ФПУ відбулись засідання профспілкової робочої групи і тристоронньої робочої групи з підготовки розділу «З питань оплати праці» проекту Генеральної Угоди на новий строк.

 

Під час роботи соціальних партнерів розглянуто неузгоджені пункти розділу, а також пропозиції до таких його частин, як: «Мінімальна заробітна плата», «Тарифна ставка робітника і розряду» та ін. Обговорено позиції сторін щодо темпів зростання середньої заробітної плати, встановлення доплат та надбавок до зарплат, способів повернення зарплатних боргів, шляхи реформування оплати праці тощо.

 

Изображение 1710

 

Профспілки наполягають на встановленні розміру мінімальної заробітної плати з 2019 року не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого згідно з нормами чинного законодавства та, як це передбачено відповідними Конвенціями МОП, з урахуванням витрат на придбання або оренду житла, медичне обслуговування, освіту, сімейної складової та прогнозованого індексу споживчих цін.

Пропонується закріпити норму щодо здійснення моніторингу за своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати та сплати єдиного соціального внеску, а у разі виникнення загрози або підтвердження фактів несвоєчасності чи неповної виплати заробітної плати та сплати ЄСВ, вживати спільних оперативних заходів для виправлення ситуації. Також вживати можливих заходів для повного погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності, недопущення без попередніх консультацій із сторонами соціального діалогу ініціювання перегляду норм законів України, постанов Кабінету Міністрів України, щодо зміни розмірів мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму і ставок ЄСВ.

 

Изображение 1714

 

Профспілки пропонують своїм соціальним партнерам разом підготувати і внести на розгляд Національної тристоронньої соціально-економічної ради пропозиції для затвердження Урядом Державної програми щодо реформування оплати праці для забезпечення положень Конвенцій МОП, Європейської соціальної хартії, а також принципу рівної оплати праці за рівноцінну працю з країнами сусідами ЄС.

 

Изображение 1718

 

Изображение 1717

 

 

 Прес-центр ФПУ