inp

 

Комітет ВР з питань соціальної політики та праці 6 жовтня розглянув і підтримав законопроект, який ініціювала ФПУ через народного депутата Стояна О.М. про внесення змін до статті 176 Податкового кодексу України (щодо спрощення процедури подання податкової звітності).

Даний проект покликаний значно полегшити роботу працівників органів місцевого самоврядування, громадських, в т.ч. профспілкових, та інших організацій під час складання податкової документації щодо виданих цими установами дитячих новорічно-різдвяних подарунків. А саме, законопроектом запропоновано не відображати в податковому розрахунку №1ДФ неоподатковуваної вартості дитячих новорічно-різдвяних подарунків.

- Цей законопроект Комітет підтримав одноголосно, - зазначив Г.В.Осовий, - раніше нашу позицію також підтримали Мінфін, Мінюст і Мінсоцполітики, однак, Міндоходів висловило застереження щодо доцільності ухвалення зазначених змін. Аргументація полягала у тому, що міністерство веде реєстр фізичних осіб, в якому містяться узагальнені данні про розмір отриманих кожною конкретною особою доходів, з яких джерел вони надішли, чи підлягають оподаткуванню, чи ні та інші данні.

Однак, профспілки привернули увагу до того, що запропонована відміна податкової звітності при наданні новорічних дитячих подарунків не передбачає приховування доходів, тому що вартість дитячого подарунку (зазвичай це 50-70, до 100 грн.) аж ніяк не перевищує 50% розміру встановленої щомісячної мінімальної зарплати (на сьогодні - 600 грн.), а така сума, відповідно до податкового законодавства, не оподатковується.

Під час обговорення на засіданні Комітету депутати підкреслили, що запропоновані зміни до Податкового кодексу стосуються лише конкретної разової акції, а саме – надання новорічних дитячих подарунків. Тому, враховуючи що такі подарунки отримують понад 10 млн. дітей по всій Україні, на переконання народних обранців, варто підтримати пропозицію профспілок про скасування бюрократичної процедури, що сприятиме зменшенню паперового документообігу та часу на прийняття і обробку податковими органами розрахунків з інформацією щодо отриманого платником податку доходу у вигляді новорічно-різдвяних дитячих подарунків. Таким чином, депутати визнали, що законопроект спрямований на спрощення процедури подання звітності до органів державної податкової служби та покращення взаємовідносин між органами податкової служби та платниками податків. Також зазначалося, що аналогічна норма вже кілька років діяла до прийняття нового Податкового кодексу України і значно спрощувала роботу податкових агентів та працівників податкової служби.

Г.Осовий висловив сподівання на конструктивний підхід до вирішення цього питання також Комітетом з питань податкової та митної політики, який визначено головним з розгляду зазначеного законопроекту, а також нагадав, що новорічні свята наближаються, тому необхідно як найшвидше прийняття відповідних змін до Податкового кодексу України.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ