106369 1377071391 1

 

Комітет ВР з питань соціальної політики та праці на своєму засіданні 6 листопада ц.р. розглянув декілька законопроектів щодо забезпечення молоді першим робочим місцем та направив їх на доопрацювання з рекомендацією врахувати гарантії, встановлені нещодавно прийнятим законом про зайнятість населення, оскільки цим законом врегульовано основні норми стосовно пріоритету першого робочого місця для молоді.

 

На доопрацювання відправлено законопроект «Про внесення змін до деяких законів про застосування контракту як особливої форми трудового договору».

 

Цим проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про освіту», передбачивши, що:

- керівники навчальних закладів, що є загальнодержавною власністю, призначаються на посаду шляхом укладання з ними контракту, строком не менше як на три роки;

- керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються шляхом укладення безстрокових трудових договорів;

- керівники навчальних закладів, заснованих на інших формах власності, призначаються шляхом укладання з ними контракту, строком не менше як на три роки, або шляхом укладення безстрокового трудового договору.

 

На думку профспілок, - про що зазначив заступник керівника СПО профспілок в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, - хоча КЗОТ містить рамкові норми врегулювання цього питання, проте не встановлює конкретних термінів укладання контрактів, як строкових договорів. Зазвичай термін контракту визначається за угодою сторін, що у окремих випадках призводить до зловживань, як правило, з боку тих, хто наймає фахівця на роботу.

 

Проте, відсутність у законах України нормативного регулювання щодо строку, на який укладається контракт, не сприяє стабільності трудових відносин, - зазначив представник профспілок, - тому для посилення гарантій трудових прав працюючих, в даному випадку, керівників навчальних закладів, доцільно внесення відповідних змін до законів.

 

На думку Г.Осового, контрактна форма, як особлива форма трудових відносин, є актуальною і для сфери охорони здоров’я, де на даний час здійснюється реформа, і в переважній більшості керівникам лікувально-оздоровчих установ нав’язуються короткострокові контракти, приміром, строком на 1 рік, що не сприяє встановленню нормальної морально-психологічної атмосфери у колективах.

 

Тому встановити чітко визначені мінімальний строки укладення контрактів з керівниками лікувальних закладів також потрібно, - людина, яка влаштовується на роботу по контракту, має знати, на який термін з нею укладається договір, - підкреслив профспілковий керівник.

 

Комітет також рекомендував автору законопроекту «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо удосконалення окремих трудових відносин) доопрацювати його з урахуванням вимог Кодексу законів про працю. Зазначеним законопроектом пропонується скасувати обов’язковість реєстрації в Державній службі зайнятості трудових договорів для найманих працівників, які працюють у фізичних осіб-підприємців. Також фізичній особі-підприємцю та самозайнятій особі надається можливість особисто засвідчувати достовірність відомостей, внесених до трудових книжок працівників, а також зберігати трудові книжки працівників у роботодавця (в т.ч. фізичних осіб-підприємців) або самозайнятих осіб.

 

Автори законопроекту вважають, що встановлення таких норм сприятиме скороченню в необґрунтованих витрат часу та коштів фізичних осіб-підприємців і самозайнятих осіб при оформленні трудових відносин, зменшенню корупційного тиску на підприємниців та легалізації робочих місць.

 

- Дійсно, така превентивна міра з метою звільнення роботодавців від додаткової паперової тяганини, була раніше запропонована та підтримана профспілками, - прокоментував обговорення законопроекту Г.В.Осовий, - це було пов’язано з тим, що виникало чимало проблем при легалізації трудових відносин у сфері підприємництва, дотримання, як правило з боку роботодавців, умов трудових договорів та ін. Також підприємці не завжди виконували свої зобов’язання по веденню трудових книжок працівників, зокрема, щодо внесення до них записів стосовно найму працівника на роботу, умов його праці, щодо дат прийняття або звільнення з роботи та ін. Третьою особою у подібних випадках у якості контролера виступала Державна служба зайнятості, яка фіксувала всі названі данні щодо трудової діяльності працівників.

 

Профспілки вважають, що спрощення процедури найму працівників фізичними особами-підприємцями і зменшення кількості часу для укладення трудових договорів не має негативним чином позначитись на рівні захисту соціальних та трудових прав найманих працівників.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ