будинок уряду 

 

13 листопада, розпочинаючи засідання КМУ, Прем’єр-міністр України М.Я.Азаров у своєму вступному слові поінформував членів Уряду про зустріч Президента України В.Ф.Януковича з представниками ФПУ і УСПП, яка відбулася напередодні і під час якої було обговорено проблемну ситуацію, що склалася у вітчизняні економіці.

Нагадаємо, що ініціатором робочої зустрічі з Главою держави виступили Голова ФПУ Ю.М.Кулик та президент УСПП, народний депутат України А.К.Кінах. У листі ФПУ до Глави держави зокрема наголошувалося на тому, що до Федерації профспілок України надходять численні звернення від профспілкових організацій, членів профспілок з висловлюванням глибокої стурбованості з приводу погіршення протягом останніх місяців економічного стану підприємств через ускладнення виробничих зв'язків з партнерами, зокрема в Російській Федерації та ін. країнах СНД.

У ході вчорашньої зустрічі Голова ФПУ Ю.М.Кулик зазначив, що одне з головних питань, яке турбує членів профспілок і потребує нагального вирішення, є питання погашення заборгованості із заробітної плати і соціальних виплат. Особливу увагу Президента лідер профспілок привернув до затримок з виплати соціальної допомоги безробітним, допомоги у зв’язку з нещасними випадками на виробництві, лікарняних, допомоги при народженні дитини тощо.

М.Я.Азаров акцентував на тому, що Президент України поділяє стурбованість профспілкових організацій і керівників підприємств з приводу того, що практично зупиняються певні виробництва, реальною є перспектива втрати робочих місць, доходів людей і доходів бюджетів, а як наслідок зменшення можливостей держави підтримувати рівень соціального захисту, напруження у виконанні соціальних зобов’язань.

З огляду на те, що Глава держави постійно тримає в центрі уваги питання соціального захисту людей, він дав низку доручень Уряду, які планується розглянути вже на сьогоднішньому засіданні Кабміну, - сказав М.Я.Азаров. - Сьогодні Перший віце-прем’єр-міністр Арбузов повинен подати мені на затвердження графік ліквідації затримок щодо всіх соціальних виплат, - наголовив він.

Заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, який брав участь у засіданні Уряду, назвав цей факт позитивним наслідком зустрічі Президента України з представниками ФПУ.

- Реакція Уряду була миттєвою – зазначив він, - сьогодні на засіданні Уряду була дана гостра критична оцінка роботи окремих міністрів, які несуть персональну відповідальність за виконання зазначених завдань. Графік ліквідації заборгованості має затвердити особисто Прем’єр-міністр, про що він сказав на засіданні КМУ, з метою до 10 грудня погасити усі борги по соціальним виплатам.

Зважаючи на те, що починаючи із серпня ц.р. у зв’язку з несвоєчасним проходженням через Казначейства перерахувань на соціальні потреби, мають місце масові затримки соціальних виплат. На вимогу профспілок останніми місяцями частина цих коштів виділялася, що в деякій мірі пом’якшило ситуацію, але не вирішило проблеми в цілому – загальний обсяг коштів, не отриманих застрахованими особами в системі соціального страхування, на сьогодні складає більше 2 млрд.грн.

- Потрібно забезпечити захист прав застрахованих осіб через надання їм гарантованих соціальних виплат, - підкреслив Г.В.Осовий, - він також повідомив, що на адресу ФПУ і Фонду соціальною страхування з тимчасової втрати працездатності останніми місяцями масово надходять повідомлення від санаторно-курортних закладів, таких як санаторії "Немирів", "Місхор" та ін., з приводу неперерахування їм коштів за путівки, за якими вже проліковано застрахованих осіб.

- Цілком зрозуміло, що за графіком ліквідації заборгованості, у першу чергу мають бути погашені борги перед людьми: насамперед, за лікарняними листками, виплати на поховання, за народження дитини, однак, ми сподіваємось, що потреби санаторно-курортних закладів також буде враховано, тому що вони виконують дуже важливу соціальну функцію з оздоровлення працівників та членів їх сімей і таким чином забезпечують реалізацію соціальних програм, - зауважив профспілковий керівник.

 

ІАЦ