РАБ

1 березня відбулось засідання тристоронньої Робочої групи за напрямом «Охорона праці та соціальний захист» проекту Генеральної угоди на новий строк. В заході взяли участь представники профспілок, органів виконавчої влади та роботодавців.

Головував під час засідання Голова Профспілки авіапрацівників України Михайло Козич.

Профспілкову сторону також представляли керівник Департаменту захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ Людмила Остапенко, керівник Департаменту охорони праці апарату ФПУ Юрій Андрієвський, керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ Володимир Максимчук, голова ППО апарату ФПУ Марія Гриценко, представники всеукраїнських галузевих профспілок.

РАБ1

У ході жвавої конструктивної дискусії обговорено низку важливих пунктів розділу ГУ «Охорона праці та соціальний захист». Говорячи про пункти, що вже вдалося розглянути та обговорити на цьому та попередніх засіданнях, слід зазначити, що профспілкова сторона виступила з такими актуальними пропозиціями:

-  Проводити постійний моніторинг із щорічною систематизацією інформації щодо дотримання норм конвенцій МОП, інших міжнародних договорів, учасником яких є Україна, та національного законодавства щодо трудових та соціально-економічних прав громадян, забезпечення прав і гарантій діяльності профспілок та організацій роботодавців, здійснювати обмін інформацією про виявлені факти порушень з метою вжиття заходів до їх усунення. (Вирішили: Перенести у напрям  «Соціальний діалог» у редакції: «Здійснювати обмін  інформацією про виявлені факти порушень норм конвенцій МОП, інших міжнародних договорів, учасником яких є Україна, та національного законодавства щодо трудових та соціально-економічних прав громадян, забезпечення прав і гарантій діяльності профспілок та організацій роботодавців з метою вжиття заходів до їх усунення».)

- Щорічно проводити навчання 15-20 тис. представників роботодавців, профспілок, органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з питань охорони праці за кошти Фонду соціального страхування України. (Вирішили: На розгляд СРК в редакції, узгодженій з Виконавчою дирекцією Фонду СС (об’єднано з пунктом 9): 3. Рекомендувати Фонду соціального страхування України щорічно передбачати у бюджеті Фонду кошти на:

3.1. Проведення навчання працівників, які вирішують питання охорони праці,  згідно з поданими в установленому порядку заявками роботодавців, профспілок, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування;

3.2. Запровадження у  2018 році на національному каналі телевізійного проекту “Безпека праці та життєдіяльності».

РАБ2

- У першому півріччі 2018 року затвердити проект Концепції Державної цільової програми відновлення медицини праці в Україні та здійснення профілактичних заходів із запобігання професійним захворюванням і професійним отруєнням працівників, зайнятих на виробництвах із шкідливими умовами праці, а у другому півріччі 2019 року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про затвердження відповідної Державної цільової програми з комплексом відповідних профілактичних заходів. (Вирішили: «Провести додаткові консультації з МОЗ. Погодити в редакції МОЗ. МОЗ надав інформацію про стан опрацювання Концепції але не висловив свого відношення до редакції цього пункту: МОЗ України розроблено проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції відновлення системи медицини праці в Україні та здійснення профілактичних заходів щодо запобігання професійним захворюванням і професійним отруєнням у працівників, зайнятих на виробництвах із шкідливими умовами праці. Проект погоджено із СПО обєднань профспілок та СПО сторони роботодавців, Міненерговугілля, Мінагрополітики , Державної регуляторною службою без зауважень. На сьогодні опрацьовуються зауваження Міністерства фінансів України, врахування яких потребує значного часу з метою підготовки фінансово-економічних розрахунків для виконання концепції. Після схвалення концепції буде напрацьовано відповідний план заходів з її виконання».

- Протягом 2018 р. опрацювати за участю сторін соціального діалогу і затвердити  Національну Стратегію з безпеки та гігієни праці на підставі Рамкової Стратегії Європейського Союзу із розвитку здоров'я та безпеки праці на 2014-2020 роки. (Вирішили: «Погодити в новій редакції, підготовленій Держпраці: «Протягом 2018 року опрацювати за участю сторін соціального діалогу Концепцію реформування системи управління  охороною праці в Україні та включити у план заходів з її реалізації питання щодо вирішення ключових стратегічних цілей України з безпеки та гігієни праці, з урахуванням  цілей, визначених Рамковою Стратегією Європейського Союзу із розвитку здоров'я та безпеки праці на 2014-2020 роки» (виділене – пропозиції профспілкової сторони).

РАБ3

Також було обговорено інші важливі пункти. Робота над розділами ГУ продовжується.

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

Прес-центр ФПУ