Изображение 384

Це була робоча зустріч керівництва ФПУ та галузевих профспілкових організацій промислового і оборонного секторів економіки із чиновником такого високого рангу для обговорення питань, пов’язаних із налагодженням діалогових відносин урядовців з профспілками і роботодавцями з питань розвитку вітчизняного виробництва, стабілізації роботи трудових колективів, подолання заборгованості з заробітної плати, спрямування інвестицій на модернізацію і оновлення основних виробничих фондів підприємств, подолання проблем у соціально-трудовій сфері та створення умов для продуктивної гідної праці.

Потрібно зазначити, що цій зустрічі за ініціативи профспілок передувало доручення Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка про проведення робочих зустрічей центральними органами виконавчої влади з представниками профспілок щодо визначення проблемних питань розвитку провідних галузей економіки та напрацювання шляхів їх вирішення, необхідності дотримання принципів соціального діалогу і відповідних норм регламенту КМУ при підготовці до розгляду на засіданні Уряду проектів нормативних актів стосовно соціально-трудової сфери, зокрема щодо їх попереднього погодження з профспілками.

У рамках виконання зазначеного доручення вже відбулися зустрічі в Мінсоцполітики, Мінмолодьспорту, Міністерстві культури, готуються зустрічі в міністерствах інфраструктури, агропромислового комплексу і продовольства.

Під час зустрічі з Першим віце-прем’єром Григорій Осовий наголосив, що у профспілок для вирішення проблемних питань напрацьовано чимало пропозицій, які потребуватимуть їх подальшого просування, в т.ч. і за участі Міністерства економічного розвитку і торгівлі, а також врахування у відповідних законодавчих актах та нормативних документах Уряду.

Для подальшого проведення такої системної роботи профспілки запропонували створити при Мінекономрозвитку тристоронню соціально-економічну Раду, як це передбачено законом про соціальний діалог в Україні.

Пропозиція профспілок була підтримана. Сторони вирішили розпочати роботу над проектом Положення про раду та делегувати своїх представників до її складу.

Також було порушено питання про необхідність завершення переговорів з укладення галузевих угод з Профспілками.

- Укладення таких угод стане імпульсом для вироблення узгоджених на тристоронній основі позицій стосовно нормативних документів, - зазначив Г.Осовий, - що значно прискорить їх ухвалення Урядом і парламентарями.

Це також віднайшло сприйняття Першим Віце-прем’єр-міністром, який повідомив, що вже опрацьовується пропозиція профспілок щодо необхідності створення при Міністерстві економрозвитку окремого підрозділу з питань розвитку промислової політики.

Важливе питання, яке порушив під час зустрічі профспілковий лідер стосувалося шокового підвищення цін на газ і тарифів ЖКГ для населення.

Голова ФПУ зазначив, що позиція Уряду профспілкам відома: це необхідність покінчити з корупцією в енергетичній галузі, створити передумови для енергетичної незалежності країни в газовому секторі, а також прагнення до раціонального використання природних ресурсів, але шокове підвищення ціни на газ, запропоноване Урядом, у більшості громадян викликало неприйняття і обурення.

Через це, зазначив Григорій Осовий, профспілки вважають, що в умовах, коли у більшості трудящих аж занадто низькі зарплати, зростають борги по зарплатах, реальна зарплата вже два роки поспіль знижується, - не можна вдаватись до таких різких кроків, які абсолютну більшість працівників поставлять у позицію тих, хто вимушений просити допомоги у держави.

Лідер профспілок нагадав, що наразі питання підвищення ціни на газ і комунальних тарифів для населення активно обговорюється у трудових колективах, триває всеукраїнський збір підписів за відміну такого рішення. Тому профспілки закликають Уряд до конструктивного обговорення шляхів пом’якшення наслідків підвищення оплати комуналки для людей.

Григорій Осовий запропонував, як варіант - пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідальність до закону про прожитковий мінімум, тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня, - наголосив представник профспілок. Також профспілки пропонують інший, так званий комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ.

- Визначальним фактором нашої спільної роботи у цьому напрямку має стати недопущення зниження життєвого рівня людей, - наголосив Голова ФПУ.

У свою чергу Степан Кубів запевнив, що розуміє позицію профспілок. Він висловив впевненість, що заходи ефективного соціального захисту населення мають стати темою для подальших перемовин Уряду із соціальними партнерами і особливо профспілками.

Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував, що 16 червня до порядку денного засідання СПО об’єднань профспілок включено питання оцінки дій Уряду в умовах підвищення цін на газ і комунальних тарифів. І до участі в ньому запрошено Міністра соціальної політики України Андрія Реву.

Також було акцентовано увагу Першого Віце-прем’єр-міністра на тому, що профспілками напрацьовано та передано до парламенту законопроект про пом’якшення наслідків підвищення цін і тарифів у розрахунку на подальшу співпрацю з владою для нормалізації ситуації.

Прес-центр ФПУ

Изображение 381