СА

 

Гострі проблеми, що зараз турбують колектив профспілкового санаторію у Слов'янському Донецької області, якій спеціалізується на  реабілітації людей з травмами хребта, шляхи їх вирішення та участі Федерації профспілок України і ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» у цьому процесі обговорено 15 березня під час зустрічі  Заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка та Голови правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Миколи Суботи з делегацією Громадської організації «Донецька обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» на чолі з її Головою Надією Паламарчук.

 

Перш за все, Надія Степанівна проінформувала, що за дорученням людей з інвалідністю Донбасу та України, Координаційної Ради при санаторію «Слов`янський» та голів громадських організацій осіб з інвалідністю України вона звернулась до Голови профільного парламентського Комітету з «листом відчаю».

 «Це звернення – крик душі про спасіння унікального лікувально-оздоровчого закладу в Україні – спеціалізованого спинального санаторію «Слов`янський», який входить до складу санаторно-курортного об`єднання «Славкурорт», - говориться в зверненні. - Санаторій «Слов`янський» - наразі єдина в Україні оздоровниця (з майже 90-річною історією), яка повністю пристосована для надання послуг пацієнтам із травмами і захворюваннями хребта та спинного мозку, органів опору і руху, центральної і периферичної нервової системи та супутніх хвороб сечостатевої сфери.

Два інші санаторії такого ж профілю (ім. Бурденко та ім. Павлова) залишилися в анексованому Криму. Усі інші санаторії в Україні, які намагаються представити себе у статусі спинальних і беруть участь у тендерах на закупку спинальних путівок («Оризонт», «Борисфен» та інші), абсолютно не пристосовані для надання подібних послуг, не мають медичного персоналу необхідної кваліфікації та відповідної лікувальної бази.

 

СА2

 

 

За словами Надії Паламарчук, при своїй виробничій потужності (306 ліжок) санаторій може лікувати в рік 2148 осіб в спинальних відділеннях (із розрахунку 35 – денного перебування) і 1738 осіб у опорно-травматологічному відділенні (із розрахунку 21-денного перебування). Але останні роки (починаючи із 2012 -го), санаторій працював на третину своєї потужності. Санаторій не отримував кошти ні на оновлення бази, ні на проведення ремонтів корпусів, ні на заробітну плату, ні на оплату комунальних послуг. Все це, в свою чергу, привело до накопичення боргів і перед трудовим колективом, і перед постачальниками комунальних послуг. Медперсонал змушений був йти в безоплатні відпустки і, зрештою, звільнятись у пошуках заробітку.

«Ми, як могли, намагалися полегшити ситуацію: звертались до влади, «вибивали» гроші на ремонт та придбання інвентарю, - наголошує Надія Паламарчук. - До того ж, на кошти від виграного Громадською організацією жінок-інвалідів Північного Донбасу гранту (за проектом ПРООН на відновлення інфраструктури Донбасу) було капітально відремонтовано другий поверх та дах ортопедичного відділення санаторію, створені 1-2 місні номери зі зручностями для пацієнтів. Але цього виявилось недостатнь. І як апогей, цього року за борги санаторій було відключено від постачання електроенергії, не зважаючи на те, що в ньому знаходились пацієнти. При цьому два інші санаторії «Славкурорту» - «Ювілейний» і «Донбас»- не знеструмили, адже там розмістилися військові Міністерства оборони».

 

СА3

 

 

Ситуацію також прокоментував Генеральний директор Слов'янського курорту Олександр Кравченко. За його словами, на сьогоднішній день санаторій «Слов'янський» опинився у важкому фінансовому становищі. І додав: «Чому? Накопичилися дуже великі борги. Яким чином це сталося? До початку активної фази АТО санаторій був рентабельним підприємством. Він не мав боргів, був прибуток, сплачувалися вчасно зарплата, податки в бюджет міста Слов'янська, санаторій був містоутворюючим підприємством. З початком активної фази бойових дій, коли зайшли на курорт, так звані, ополченці, сепаратисти, - почалося розграбування курорту. Потім, в липні 2014 року, наші війська вивели цих сепаратистів і зайняли курорт повністю. І з жовтня 2014 року розпочав функціонувати тільки один з трьох санаторіїв – «Слов'янський», який працює і по сьогоднішній день. Але в зв'язку з тим, що там знаходилися сепаратисти, потім військовослужбовці Збройних Сил України, курорту було завдано великої матеріальної шкоди. У цінах 2014 року він налічував близько 40 мільйонів. Якщо помножити на сьогоднішній день хоча б на 3 - ви зрозумієте, який це збиток. Були розграбовані палати, кабінети, апаратура, виносили навіть матраци та подушки. На сьогоднішній день у санаторію великі борги порядку 35 мільйонів. Тут і комунальні послуги податки і так далі ».

 

СА4

 

Про позицію Федерації профспілок України та ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» щодо вирішення проблем профспілкового санаторію «Слов'янського»  на зустрічі проінформували Володимир Саєнко та Микола Субота.

На думку Заступника Голови Федерації профспілок України Володимира Саєнка, на вчорашньому засіданні Комітету з питань соціальної політики були висунуті раціональні пропозиції щодо створення на базі Слов'янського курорту Національного реабілітаційного центру. «Ми, як власник цього підприємства, підтримуємо і таку ідею, і будь-яку іншу, спрямовану на виведення курорту з кризи, відновлення його функціонування та надання реабілітації людям, які її потребують - підкреслив він.

Володимир Саєнко визначив пріоритетні завдання, які зараз необхідно вирішити у зв’язку з ситуацією.

По-перше, невідкладно провести переговори з керівництвом Мінсоцполітики щодо вирішення ситуації із забезпеченням інвалідів путівками не з третього кварталу, що стало традиційним, а з початку року.

По-друге, негайно створити комісію ї направити її до Славкурорта для вивчення ситуації на місці.

 

СА5

 

Зі свого боку Микола Субота запевнив учасників зустрічі, що правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниці» зробить все, що від нього залежить, щоб допомогти колективу профспілкового санаторію. Ситуація в санаторії дуже складна, наголосив він. Це обумовлено як об’єктивними, так і суб’єктивними причинами. Але виправляти становище, вирішувати проблеми ми маємо спільними зусиллями, підкреслив він..  

Микола Субота навів приклад санаторію ім.  Пирогова, де 4 роки тому зуміли сконцентрувати зусилля та кошти для відкриття спеціального відділення для «спікальників». «Якщо будемо діяти разом, якщо наші дії будуть прозорі та ефективні, ми, впевнений,  вирішимо і ці проблеми», - сказав він.

 

СА1

 

Зустріч, яка відбулась у ділової, конструктивної атмосфері, завершилась спільним розумінням, що такі зустрічі та обговорення гострих питань є і будуть тільки на користь спільної справі, ефективному вирішенню найгостріших проблем.   

 

Прес-центр ФПУ