НТСЕР

 

Профспілкова Сторона Національної тристоронньої соціально-економічної ради  доводить іншим Сторонам Національної ради глибоке занепокоєння, що викликано погіршенням стану дотримання трудових прав та прав профспілок в Україні.

Про це свідчать результати профспілкового моніторингу. Лише в 2017 році 147481 працівник потерпали від порушень трудових прав. Громадськими інспекторами праці профспілок виявлено 30146 порушень законодавства про працю, зокрема з питань оплати праці –11764, зміни істотних умов праці – 3838, звільнення та переведення – 3806.

На жаль, вимушені констатувати, що інформування профспілками про факти порушень трудових прав працівників та прав профспілок органи державної влади, в т.ч. наділені повноваженнями нагляду і контролю, є малоефективними та не мають належної реакції. Натомість все більше посилюється тиск на профспілкові організації та їх лідерів.

Свідченням цього є запровадження фінансового контролю за діяльністю профспілок, ускладнення механізмів реєстрації профспілкових організацій, фактичне застосування подвійного оподаткування внесків членів профспілок.

Крім того, український працівник у багатьох сферах діяльності позбавлений конституційного права на страйк, тобто законного механізму відстояти свої права та інтереси. Незважаючи на рішення Європейського суду з прав людини, держава Україна продовжує ігнорувати цивілізований діалог. Навпаки, намагається на рівні Мінсоцполітики та Мінфіну дискримінувати та позбавити основоположного права на ведення колективних переговорів працівників бюджетної сфери.

Підрив матеріальної бази профспілок, яка використовується як навчальні центри, оздоровчі заклади та профспілкові осередки, призводить до позбавлення мільйонів працюючих громадян можливості підвищення кваліфікації, отримання пільгового лікування, юридичної допомоги. Натомість профспілкові працівники ганебно виселяються з профцентрів, які десятиліттями утримувались за профспілкові внески.

Профспілки обурені, що  звернення до правоохоронних органів про напади на мирні зібрання профспілок й застосування фізичної сили до лідерів не мають належної реакції, а таким випадкам не надається належної правової оцінки.

Враховуючи зазначене, профспілкова Сторона Національної тристоронньої соціально-економічної ради заявляє, що такі факти несуть загрозу існуванню соціального діалогу на тристоронній основі, в т.ч. Національної ради. Тому профспілки наполягають, що питання, зазначені в Заяві, мають бути розглянуті на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

 

Схвалено на засіданні профспілкової сторони НТСЕР 5 квітня 2018 року

 

Співголова НТСЕР від

  профспілкової Сторони                                                              Г.В.Осовий