--18

 

16 травня відповідно до рішення Ради Федерації профспілок України,  закріпленого у Постанові «Про наступ на права профспілок, у тому числі майнові», в Ужгороді відбулась Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок.

 

Вона проходила у формі маніфестації, включаючи пікетування Закарпатського окружного суду, проведення мітингу біля будівлі обласної ради профспілок та облдержадміністрації.  

В цьому заході солідарності та рішучості відстояти законні права та інтереси членів професійних спілок, всіх людей праці взяли участь представники багатьох всеукраїнських галузевих профспілкових організацій та територіальних профоб’єднань.

 

--19

 

В акції взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько, голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, керівники територіальних профоб’єднань: голова Федерації профспілок Вінницької області Микола Колесник, голова Федерації профспілок Волинської області Іванна Дубинкаілозоф, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, голова Федерації профспілок Рівненської області Микола Шершун, голова Сумської обласної ради профспілок Тетяна Євдокимова, голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний, голова Федерації профспілок Хмельницької області Геннадій Харьковський, голова Чернівецької обласної ради профспілок Володимир Шкварковський, голова Української федерації профспілкових організацій – профспілки працівників підприємств з іноземними інвестиціями, господарських товариств, організацій та установ Вацлав Янчевський, його заступник Олександр Крисюк, керівники структурних підрозділів апартау ФПУ.

 

--11

 

Під час акції відбулось пікетування Закарпатського окружного суду, а також мітинг, на якому були прийняті вимоги до Президента України, Прем’єр-міністра України, Державної судової адміністрації, Закарпатського окружного адміністративного суду  з майнових питань.

 

Мітинг відбувся біля Закарпатської облдержадміністрації. На ньому було ухвалено Резолюцію акції, направлену на адресу  Президента України, Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України. Текст Резолюції також було вручено представникам обладміністрації.

 

--12

 

Нагадаємо, що відповідно до рішення Ради Федерації профспілок України від 29 березня, аналогічна всеукраїнська попереджувальна акція відбулася  12 квітня в Полтаві (http://fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/13944-aktualna-tema-zagarbnikam-rishuchij-vidsich). В заході взяли участь більш 2 тисяч представників профспілок з 15 регіонів України.

 

Профспілки вимушені вдаватися до таких активних і радикальних заходів, тому що ситуація з дотриманням прав працівників, членів профспілок, у тому числі майнових, не може не викликати занепокоєність. До речі, не тільки в Україні, але і в міжнародних організаціях. 

 

13

 

   Воно й не дивно. Адже зростає кількість випадків перешкоджання діяльності профспілкових організацій, переслідування активістів, втручання в статутну діяльність профспілкових організацій з боку роботодавців, органів державної влади, зокрема судової.

 

  Лише в 2017 р. громадським контролем виявлено 2660 порушень прав профспілок, значна частина яких була усунута правовими інспекціями праці

 

Відповідно до статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», статті 259 Кодексу законів про працю України та Статуту Федерація професійних спілок України організовує та здійснює громадський контроль за додержанням роботодавцями законодавства про працю, у тому числі прав громадян на об’єднання у профспілки. З цією метою ФПУ здійснюється постійний моніторинг порушень профспілкових прав та проводиться відповідна робота щодо організації їх захисту.

 

 --5

 Також в Україні діють норми міжнародного законодавства, пакти і декларації ООН, конвенції Міжнародної організації праці щодо прав профспілок, які імплементовані у національне законодавство через їх ратифікацію Верховною Радою України.

 

Однак аналіз реальної ситуації вказує на те, що зазначені обов’язки виконуються не повного мірою, оскільки в країні не дотримуються норми окремих конвенцій МОП і не відбувається на належному рівні процес адаптації законодавства до вимог міжнародних актів.

 

В Україні, порівняно з європейськими країнами, діє надмірно складний механізм реалізації найманими працівниками права на страйк із довготривалою процедурою прийняття рішення про його оголошення та проведення. Крім цього, законодавством передбачена значна кількість випадків обмежень права на страйк окремим категоріям працюючих. Щонайменше у 17 нормативно- правових актах встановлена заборона проведення страйку в певних галузях або для певних категорій працівників.

 

--28

 

 --25

    Профспілки активно протидіють порушенню конституційних прав простих людей на гідну працю і достойну її оплату, освіту, медичне обслуговування та пенсійне забезпечення, вимагаючи від Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, роботодавців:

 

  • § Встановити у цьому році мінімальну заробітну плату на рівні не нижче фактичного прожиткового мінімуму – 4126 грн. (у цінах березня).
  • § Встановити розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника (робітника) І тарифного розряду на рівні, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати.
  • § Забезпечити роботою і достойною зарплатою трудові колективи підприємств, зупинити масову еміграцію за кордон кваліфікованих робітників, інженерів, будівельників, лікарів, забезпечивши відродження вітчизняного промислового комплексу, розвиток будівництва і транспорту та надійне фінансування охорони здоров’я.
  • § Щорічно збільшувати кількість сучасних високопродуктивних робочих місць не менш ніж на 20%.
  • § Знизити непосильні для населення ціни на природний газ, електроенергію та тарифи на житлово-комунальні послуги, виходячи з платоспроможності заробітних плат, пенсій, стипендій.
  • § Забезпечити права громадян на доступну і якісну медичну допомогу, запровадити загальнообов’язкове медичне соціальне страхування і відновити санаторно-курортне лікування працюючих (застрахованих осіб).
  • § Невідкладно погасити до кінця року заборгованість з виплати зарплати.
  • § Не допустити зниження існуючого рівня прав і гарантій працівникам та їх представникам при прийнятті Трудового кодексу Верховною Радою України.
  •  
  •  --1

 Нехтуючи Ст. 41 Конституції України щодо непорушності права приватної власності, протягом багатьох років влада грубо порушує майнові права профспілок. Шляхом ухвалення неправомірних рішень судів про відчуження об’єктів власності профспілок і визнання їх власністю держави у період 2011 2017 років у профспілок вилучено 40 майнових об’єктів.

 

Лише в 2014–2016 рр., відповідно до рішень судів, у Закарпатті, на Івано-Франківщині, Чернігівщині, Полтавщині були визнані за державою Будинки профспілок та будівлі навчально-методичних центрів. Тривають судові спори за будівлі профспілок Одеської, Хмельницької і Чернівецької областей.

 

Федерація профспілок України, всеукраїнські профспілки та територіальні профоб’єднання вважають такі рішення суддів не обґрунтованими і таким що суперечать документально підтвердженому праву власності профспілок на своє майно. Ми вимагаємо від Уряду і парламенту законодавчого врегулювання правового статусу майна профспілок із урахуванням профспілкових пропозицій.

 

ФПУ, її членські організації засуджують спроби владних структур привласнити будинки профспілок на місцях!

 

--23

 

Всупереч здоровому глузду, ігноруючи позицію і доводи профспілок було прийнято судове рішення на підставі якого Уряд прийняв розпорядження про передачу Будинку Закарпатської обласної ради профспілок в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації. При тому, що Закарпатський окружний адміністративний суд, претендуючи на будівлю профспілок, навмисно замовчує і приховує той факт, що Урядом йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вул. Другетів, 91, корисною площею понад 2 тис. кв.м. Надані після зустрічі Перм’єр-міністра України з профспілками доручення щодо врегулювання цього питання не виконуються.

 

--27

 

ФПУ, ВСЕУКРАЇНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ І ТЕРИТОРІАЛЬНІ ПРОФОБЄДНАННЯ ВИМАГАЮТЬ:

 

     * ВІД ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ЯК ГАРАНТА КОНСТИТУЦІЇ:

 

        - покласти край намаганням судової влади в Закарпатті позбавити  найчисельніше профспілкове об’єднання регіону законного права на будинок, відібравши його в не правовий спосіб у власне користування.

 

*ВІД ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ:

 

- скасувати розпорядження Уряду про передачу профспілкових об’єктів, у першу чергу, будинків територіальних профоб’єднань Закарпатської і Полтавської областей;

 

- доручити Уряду разом з ФПУ підготувати і подати до Верховної Ради України законопроект з урахуванням профспілкових вимог щодо законодавчого закріплення  за ними  належного їм майна.

 

 --6

 

У разі невиконання цих вимог профспілки залишають за собою право:

 

- продовжити збір підписів проти корумпованості судової системи України і організаторів судового рейдерства щодо майнових прав профспілок;

 

- звернутися до Верховного комісара ООН з прав людини, міжнародних організацій профспілок та країн Євросоюзу у зв’язку  з наступом на майнові права профспілок України, у тому числі Закарпаття.

 

 --16

 

--29

 

 З місця події наш спеціальний кореспондент

Олексій Петруня,

Прес-центр ФПУ