Изображение 004

19 червня шахтарі України та Профспілка працівників вугільної промисловості України проводять в м. Києві біля стін Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України акцію протесту.

Початок акції о 8.30 біля Верховної Ради України.

Основними вимогами учасників акції є:

-  терміновий розгляд зареєстрованого у парламенті проекту Закону України № 8362 від 16.05.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», який за ініціативою Профспілки був наданий народними депутатами України Бондарем М.Л., Домбровським О.Г., Войціцькою В.М., Мартовицьким А.В.,Чижмарем Ю.В., Заружко В.Л., Бандуровим В.В., невиправдано, в тому числі з політичних мотивів, гальмується.

Даним проектом передбачається збільшення фінансування галузі на 2,8 млрд. рн.., зокрема збільшення видатків держбюджету на 2018 рік за бюджетною програмою (КПКВК) 1101590 «Здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості»;

- погашення заборгованості з заробітної плати шахтарям та її своєчасна виплата.

На протязі останніх років відбувається подальше поглиблення виробничо-фінансового стану державних вугледобувних підприємств та систематичні порушення конституційних прав і гарантій працівників.

Наявна надзвичайно важка фінансово-виробнича ситуація досягла критичної межі, яка вже призвела до соціальних вибухів на підприємствах, а незабаром можна очікувати не тільки соціальний вибух у вугільних регіонах, але й широкомасштабні неконтрольовані акції протесту.

Особливу стурбованість Профспілки викликає хронічна заборгованість з виплати заробітної плати шахтарям, яку заборгували за 2,5 місяці поточного року (станом на 14 червня понад 751,0 млн. грн.) Вкрай тяжке становище з виплатою поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї склалося на державних вугледобувних підприємствах «Селедіввугілля» -заборгованість понад 186,0 млн. грн., «Первомайськвугілля» і «Лисичанськвугілля» відповідно 111,0 млн. грн. і 96,0 млн. грн. та інших.

У зв'язку з цим будемо вдячні Вам, шановні колеги, за солідарну підтримку боротьби шахтарів по збереженню державних вугледобувних підприємств та своїх конституційних прав і гарантій.

 

Профспілка працівників вугільної промисловості України