IMG 5059

28 травня 2019 року Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (Угода про утворення від 04.09.2012 р.) припинив свої повноваження у зв’язку з втратою чинності попередньої Генеральної угоди та підписанням нової Генугоди на 2019-21 рр., а також передав профспілковому СПО (утвореному 08.09.2017р.) повноваження з врегулювання колективного трудового спору між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України, який триває з 2015року.

Заслухавши інформацію з цього питання першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок Олександра Шубіна та враховуючи, що у новій Генеральній угоді на 2019-2021 роки містяться положення, які дозволяють реалізувати вимоги профспілкової сторони по КТС, члени СПО вирішили передати СПО об’єднань профспілок, утвореному відповідно до Угоди від 08.09.2017 р., повноваження по контролю за станом виконання рішення Примирної комісії в зазначеному колективному трудовому спорі та визначення подальших дій профспілок.

IMG 5077

У рішенні зазначається, що за оцінкою профспілкової сторони, за результатами І кварталу 2019 р. не виконуються пункти рішення Примирної комісії стосовно погашення заборгованості з виплати заробітної плати в повному обсязі на державних підприємствах та підприємствах, у яких частка майна належить державі, та вжиття вичерпних заходів для погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах інших форм власності, а також пункт щодо відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування застрахованих осіб і оздоровлення дітей, як ефективного засобу профілактики захворювань і збереження трудового потенціалу нації. Інші пункти – виконуються частково.

Також припинено повноваження робочих органів СПО об’єднань профспілок, створеного у 2012 р. і запропоновано СПО, створеному у 2017 році, сформувати нові органи для продовження роботи над реалізацією новоприйнятої Генугоди.

IMG 5079

Того ж дня відбулося засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (Угода про утворення СПО від 08.09.2017 р.), де було вирішено низку організаційних питань, зокрема, внесено зміни до складу заступників Голови СПО об’єднань профспілок, до складів Робочої комісії об'єднань профспілок та її Секретаріату, до складу Мандатної комісії об’єднань профспілок, до складу Секретаріату СПО об’єднань профспілок тощо.

Розглянуто План заходів профспілкової Сторони щодо реалізації положень Генеральної угоди на 2019-2021 роки, заслухано інформацію про пропозиції СПО об’єднань профспілок до проекту Бюджетної декларації на 2020-2022 роки, обговорено позицію СПО об’єднань профспілок стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання та упередження негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон, розглянуто низку інших питань.

IMG 5091

IMG 5082