IMG 2331

 

15 серпня у ФПУ відбулась робоча нарада представників членських організацій ФПУ, уповноважених брати участь у роботі трьохсторонньої робочої групи з актуалізації списків 1,2 робіт, професій, посад і показників зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

Метою зібрання було напрацювання позиції профспілок щодо необхідності внесення змін до урядової постанови № 461 від 24 червня 2016р., якою було виключено зі Списків №1 та № 2 робіт і професій осіб, зайнятих на роботах з важкими й шкідливими умовами праці. Через що їх було позбавлено права на пільгове пенсійне забезпечення.

Нараду провів заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. У ній взяли участь фахівці Профспілок: авіабудівників, автотранспортників, атомної промисловості, АПК, вугільників, металургів, космічного машинобудування, Укрелектропрофспілки, ЖКГ, хімічних та нафтохімічних галузей та ін.

 

IMG 2328

 

Під час обговорення було наголошено, що зазначена Постанова на етапі її розробки не пройшла належного громадського обговорення та погодження з профспілками, як стороною соціального діалогу.

З метою захисту працюючих, які зайняті на роботах з важкими й шкідливими для здоров’я умовами праці, зокрема їх права на пільгове пенсійне забезпечення, вирішено вже цього тижня підготувати позов ФПУ до судових інстанцій з вимогою скасування зазначеної Постанови. А також вирішено розробити зразок відповідної позовної заяви до суду, якою можуть скористатися члени профспілок у разі порушення їхніх прав у зв’язку із застосуванням зазначених змін у законодавстві.

Також наголошувалося на необхідності внесення змін до порядку проведення атестації робочих місць та участі профспілок у розробці відповідного документу.

Як ми повідомляли на Офіційному веб-порталі ФПУ, петицію з вимогою відновити попередню редакцію Списків №1 та №2, затверджену Кабінетом Міністрів 16.01.2003 №36, розміщено на сторінці Офіційного Інтернет-представництва Президента України.

 

IMG 2319

 

Прес-центр ФПУ