p19u9ohpio1r0b1th028uokr1gos7 608x450.68 3 0

 

КМУ на своєму засіданні розглянув законопроект «Про професійну освіту». У засіданні взяв участь голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий.

 

Цим нормативно-правовим актом, зокрема передбачається передача фінансування професійно-технічної освіти на територіальний рівень. Профспілки спільно з представниками системи профтехосвіти неодноразово заявляли про свою принципову незгоду з цим, тому що відсутність державних коштів на підготовку кадрів робітничих професій може повністю знищити цю освітню галузь.

Представляючи законопроект на засіданні Уряду, міністр освіти і науки Л.Гриневич наголосила на необхідності модернізації системи управління та фінансування професійної освіти в контексті децентралізації, а також поінформувала, що СПО об’єднань профспілок і СПО організацій роботодавців його не погодили.

- Але не зважаючи на це, Уряд взяв на себе політичну відповідальність і схвалив законопроект, - зазначив у своєму коментарі Григорій Осовий, - далі його буде передано на розгляд у профільний Комітет науки і освіти ВР України.

Голова ФПУ також нагадав, що попередньо було проведено багато дискусій, акцій протесту, організованих профспілками, проти знищення професійно-технічної освіти. У Верховній Раді України 1 червня цього року відбулись парламентські слухання на тему «Професійна освіта, як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу країни: проблеми та шляхи вирішення». Немає сумнівів, що цю сферу потрібно реформувати, - зазначив Г.Осовий, - але позиція профспілок полягає в тому, що для профтехосвіти необхідно фінансування як з центру, так і на регіональному рівні. Ми виступаємо за те, щоб була розроблена Програма модернізації цієї галузі, за 2-3 роки можна провести відповідні реформи, визначитись, - які саме професії і спеціальності потрібні для регіонів, а які мають державне значення і можуть стати конкурентними на міжнародному ринку праці. Тому таке надважливе питання неможливо віддавати лише на місцевий рівень, - переконаний лідер профспілок.

Г.Осовий запевнив, що робота над законопроектом буде продовжена з депутатським корпусом. Профспілки обстоюватимуть свою позицію стосовно необхідності збереження професійно-технічної освіти та виведення її на якісно новий, згідно з вимогами сучасного ринку праці рівень.

Нагадуємо, що 6 жовтня 2016 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про освіту». Законопроект зареєстровано за № 3491-д.

 

 

Прес-центр ФПУ