1502949506 1

СПО об’єднань профспілок 18.09.2018 не підтримав проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. №1107 (далі – проект акта), розроблений Мінсоцполітики.

Таку позицію СПО об’єднань профспілок було висловлено і листом від 27.03.2018 року №01-13/216-СПО на адресу Мінсоцполітики.

Не зважаючи на заперечення СПО об’єднань профспілок, вже в цьому році Уряд своєю постановою   від 07.02.2018 р.№ 48 вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. №1107. Внаслідок цих змін було скорочено перелік робіт підвищеної небезпеки з 26 до 18 (додаток 2 до Порядку) та перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки до 11 (додаток 3 до Порядку), на виконання (експлуатацію) яких необхідно отримувати дозвіл. Нагадаємо, що це вже четверте скорочення (у переліку відповідних робіт було 102 роботи, потім з 2011 – 76, з 2012 року скоротили до 26 робіт, з 07.02.2018 – до 18 робіт).

Зазначеним проектом акту передбачається чергове, більш ніж вдвічі, скорочення переліку робіт підвищеної небезпеки з 18 до 8 (додаток 2 до Порядку) та переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки з 11 до 6 (додаток 3 до Порядку), на виконання (експлуатацію) яких необхідно отримувати дозвіл.

Дозвіл є документальним підтвердженням того, що суб’єкт господарювання забезпечив проведення відповідних робіт або експлуатацію машин і механізмів робіт підвищеної небезпеки згідно з вимогами законів та нормативно правових актів з охорони праці, створив безпечні умови праці та захист працюючих, застосовує безпечні машини, механізми, усуває ризики травмування працюючих, що підтверджується висновками відповідної експертизи та перевіркою державним органом нагляду всіх відповідних відомостей, що булі надані суб’єктом господарювання.

Проект акту передбачає надання права суб’єктам господарювання проводити роботи підвищеної небезпеки та експлуатувати (застосовувати) машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, які і створюють значні загрози життю та здоров’ю працюючих, навколишньому природному середовищу а в окремих випадках і населенню на підставі подання декларації (простого повідомлення) без перевірки достовірності наведеній у ній інформації.

Це може привести до різкого підвищення ризику виникнення виробничих аварій, ушкодження життя і здоров’я працівників, погіршення стану безпеки та умов праці, санітарно-епідеміологічного благополуччя населення та навколишнього середовища.

Лист СПО до Мінсоцполітики об’єднань профспілок додається.

Департамент охорони праці ФПУ