images

 

В Ужгородському Вищому професійному училищі торгівлі та технологій харчування з метою представництва та захисту прав та інтересів учнів створена і діє первинна профспілкова організація учнів училища (Голова Зінаїда Мусієнко).. Кожен першокурсник, який приходить на навчання в училище, на підставі заяви стає членом учнівської профорганізації та отримує профспілковий квиток, який засвідчує його членство в профспілці. Профорги груп складають профспілковий комітет учнівського колективу. Бюджет профорганізації використовується для: надання матеріальної допомоги та на культурно-масову роботу.

Існуюча матеріальна база училища допомагає вирішувати питання морального, фізичного виховання, здорового способу життя, дозвілля учнів. Тут є спортивний зал із сучасними тренажерами. У спортивних секціях займаються близько 35% учнів. Традиційним стало проведення для учнів свята «День здоров'я» на стадіоні «Авангард», кошти для організації та проведення цього заходу виділяє профспілкова організація. Практично у всіх міських і міжміських змаганнях учні ВПУ займають призові місця, беруть активну участь в обласній міжгалузевій спартакіаді профспілок області, захищаючи честь галузевої профспілки.                                      

У навчальному закладі працює практичний психолог, який сприяє повноцінній адаптації першокурсників, забезпечує індивідуальний підхід до кожного учня. Для них обов'язково щорічно проводяться медичні огляди, в училищі щоденно працює медичний кабінет. На території навчального закладу для учнів та працівників – кафе, де бажаючі можуть смачно та за помірну ціну пообідати. Є й бібліотека з читальним залом, для швидкого пошуку інформації в ній – комп'ютер з підключенням до локальної мережі Інтернет, чим постійно користуються учні.

Культурно-масова робота, яка проводиться в училищі, спрямована на згуртування учнівського колективу, аби кожен учень зумів проявити свої таланти. З цією метою реалізується цілий ряд заходів, до яких завчасно готуються сценарії, їх знімають на фото і відео. До прикладу, година-реквієм «Помолися за мене, рідненька, бо тепер я у Бога у сотні» була приурочена річниці розстрілу мирних українців на Євромайдані у січні-лютому 2014 року і мала за мету вшанувати Небесну сотню. Пізнавальним був виховний захід «Січень крокує, свята дарує!», присвячений різдвяним святам, найбагатших на народні звичаї. Для приготування 12 пісних страв учнівський профком виділив відповідні кошти.

Стало доброю традицією проводити цікаві професійні свята. На одному з них – «Каша - мати наша» було представлено страви закарпатської кухні, яка славиться своїм розмаїттям, невибагливим і вишуканим смаком. Великий виховний ефект мало і літературне свято з нагоди Міжнародного дня мови – «Вивчайте, любіть свою мову, як світлу вітчизну любіть». Під час Години слави і мужності «Подвиг переможців житиме у віках!», присвяченій річниці визволення Закарпаття від фашистських загарбників, учні згадували наших земляків, які полягли за рідний край, не шкодуючи свого життя заради нашого щастя та перемоги.

На уроці пам’яті «Чорні дзвони Чорнобиля: 30 літ української трагедії» про неоціненну роботу людей у білих халатах, які надавали ліквідаторам першу медичну допомогу, розповів працівник училища Юрій Молнар, який у 1987 році працював водієм автомобіля швидкої допомоги у зоні відчуження. Зі словами вдячності звернулася до ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Галина Сваричевська, яка разом з профспілковою організацією педагогів училища вручила матеріальну винагороду Юрію Йосиповичу, а також учням, чиї батьки в 1986-1987 роках були учасниками ліквідації страшних наслідків Чорнобильської катастрофи. А як не згадати тематичний вечір «Таємниця Святого Миколая», коли, завітавши до учнів училища в Ужгороді, Святий Миколай привітав усіх ліричними віршами і подарував солодкі дарунки, які підготувала учнівська профспілкова організація учням навчальних груп?

Учнівська первинна профспілкова організація разом з адміністрацією училища розробляють та затверджують положення про щорічні конкурси фахової майстерності серед учнів тих професій, які готує навчальний заклад. Профспілкова організація надає посильну допомогу в організації та проведенні цих конкурсів: закуповує учасникам конкурсу грамоти, дипломи, різноманітні цінні подарунки, які урочисто вручаються по закінченню кожного заходу. Зокрема було відзначено переможців Всеукраїнських конкурсів професійної майстерності: серед продавців – Вікторію Йовбак, серед офіціантів – Йосипа Каналоша.

Ще одним напрямком роботи профкому є організація екскурсійних поїздок по визначних місцях України. Неодноразово учні училища відвідували столицю нашої України – місто Київ, де ознайомилися з такими відомими місцями, як Києво-Печерська лавра, Володимирський собор, «Меморіал пам'яті жертв голодомору в Україні», Бабій Яр тощо. Було також організовано поїздку до Львова, у Вище професійне училище ресторанного сервісу та туризму – разом з екскурсією містом, яку профінансувала обласна профспілкова організація працівників та підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг. Учні двох навчальних закладів обмінялися досвідом роботи.

Організовуються цікаві і пізнавальні екскурсії нашим старовинним містом Ужгородом. Учні з великим задоволенням пройшлися найдовшою в Європі липовою алеєю, побачили площу Народну, пам’ятник Тарасу Шевченку, сфотографувалися біля пам’ятника Августину Волошину, побували в Кафедральному Соборі. На Замковій горі, де був зведений Ужгородський замок (XIV ст.) учні ознайомилися з експозиціями обласного краєзнавчого музею і картинної галереї. Побували вони і в музеї народної архітектури та побуту – одному з перших музеїв просто неба в Україні. Доброю традицією стало покладання квітів до Вічного вогню, могили Невідомого солдата, а також до пам’ятника сину українського народу Тарасу Шевченку.

Неодноразово напередодні Дня Перемоги профспілкові активісти відвідують вдома ветеранів Великої Вітчизняної війни Надію Пилипівну Фастовець – працівника промторгу та Євгенію Григорівну Журавльову – працівницю громадського харчування. За рахунок коштів учнівського профкому ветеранам вручаються квіти набори продуктів харчування, фруктів та солодощів.

А про цю акцію хочеться сказати окремо. Голова учнівської ради училища Віра Шугай оголосила ініціативу – провести акцію «Вареники для солдата», у рамках якої учні-кухарі наліпили 2 тисячі порцій – усього 20 тисяч вареників для бійців 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади, які перебувають у зоні АТО. Ліпили вареники впродовж кількох днів. Коли навесні 2016 року у зону АТО було відправлено 2 реанімобілі для 93-ї бригади штурмової роти «Карпатська Січ» у Піски та відремонтований автомобіль «швидкої» для медичної роти 128-ої гірсько-піхотної бригади, учні передали військовим і виготовлені ними вареники. А до світлого свята Великодня учні-кондитери спекли для воїнів АТО паски, які було освячено й передано військовослужбовцям.

На звернення Федерації профспілок України профорганізація учнів внесла свій скромний фінансовий внесок на відбудову Будинку профспілок в м. Києві та для надання матеріальної допомоги учасникам АТО. Учнівська профспілка вдячна галузевому обкому профспілки за виділення коштів на придбання мультимедійної дошки, тренажерів, комп'ютерів, музичного обладнання.

Свою подальшу роботу профорганізація училища спрямовуватиме на покращення дисципліни, успішності, сприяння реалізації навчально-виробничої програми учнів. Хотілося б, щоб були вирішені й існуючі проблеми: відсутність гуртожитку, вечірньої школи, автобусної зупинки поблизу училища…

Учнівська профспілкова організація разом з обласною профспілковою організацію працівників та підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг намагатимуться знайти нові форми роботи для розв’язання поставлених завдань, адже лише в єдності профспілкових лав – сила, надія, впевненість у майбутньму.

Пишаємось здобутками, що маєм,

Нам далі йти, нам краще здобувать,

І хай профспілка наша процвітає,

А нам її на далі прославлять!

         

 

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради

 

050505