IMG 3733

 

 

20 січня 2017 року у приміщенні Федерації профспілок Вінницької області відбувся  круглий стіл з питань зайнятості населення, ситуації на ринку праці області та ролі служби зайнятості у підвищенні рівня зайнятості населення.

В заході взяли участь: Микола Колесник - Голова Федерації профспілок області, Світлана Аляб’єва - в.о. директора обласного Центру зайнятості, Леонід Антонюк - виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців, Володимир Марунько - начальник управління Держпраці у Вінницькій області, Олена Корчака - начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, голови галузевих профспілок області, керівники 35 ринкоутворюючих підприємств, директори базових центрів зайнятості м. Вінниці та Вінницького району.

Метою круглого столу було обговорення існуючих проблем ринку праці та пошук конструктивних шляхів їх вирішення.

Відкрив засідання круглого столу Голова Федерації профспілок області Микола Колесник, який висловив позицію профспілок щодо системи страхування на випадок безробіття та зауважив, що сьогоднішнє законодавство про зайнятість потребує суттєвих змін. Профспілками внесено пропозицію, що право на отримання страхової допомоги по безробіттю  повинні мати тільки ті особи, які сплачували страхові внески і були вивільнені з ініціативи роботодавця, а не за власним бажанням. Виплати незастрахованим особам слід фінансувати з інших джерел. Це стосується і різних соціальних послуг, що надаються державною службою зайнятості.  Також він запропонував чітко виписати в законі поняття ”підходящої роботи”.

Микола Колесник зазначив, що сьогодні в Україні з 26 млн. осіб працездатного віку офіційно працюють тільки 16 млн., а платниками ЕСВ є 10 млн. осіб. У Вінницькій області з 1 млн. 602 тис осіб кількість працездатного населення дорівнює 709 тис. осіб, а за останніми статистичними даними середньооблікова кількість штатних працівників складає 274 тис. осіб. І кожного року їх чисельність зменшується. Саме тому профспілки активно ініціюють питання щодо необхідності розроблення середньостроковї Державної програми збереження і розвитку трудового потенціалу.

У вирішенні існуючих проблем ринку праці профспілки  розраховують на розуміння соціальними партнерами необхідності просування вперед шляхом розвитку соціального діалогу у формуванні та реалізації політики зайнятості населення безпосреденьо через забезпечення права кожного на вільно обрану зайнятість. Головна проблема сьогодення - подолання бідності. І правильним шляхом її вирішення має бути не забезпечення значної частини населення пільгами та субсидіями, а створення умов для того, щоб люди могли працювати, мати гідну зарплату, утримувати себе та свої сім’ї. Профспілки прагнуть саме такого шляху. І тому, говорячи сьогодні про державну політику в сфері зайнятості, ми розуміємо, що основним пріоритетом є створення умов для гідної праці і гідної зарплати. І тут ми усі союзники: і влада, і роботодавці, і профспілки.

Усі виступаючі висловили своє бачення проблем, внесли конкретні пропозиції щодо покращення ситуації на ринку праці. Так, роботодавцями була внесена пропозиція щодо персоніфікації коштів, які надходять Центру зайнятості від підприємств, з метою їх використання в разі необхідності, для їх потреб.

Учасники круглого столу ухвалили відповідні рекомендації з обговорюваного питання, які сприятимуть послідовній та систематичній роботі щодо покращення стану ринку праці та реформування служби зайнятості.

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

IMG 3739