1098

 

 

Представники ДП «Чернігівторф» мають намір направити звернення до Міністерства енергетики та вугільної промисловості та ДК «Укрторф», аби статут їх підприємства у новій редакції був відмінений. Також, у зверненні є вимога щодо скасування всіх рішень, які були прийняті без узгодження з профспілковими організаціями та трудовим колективом підприємства.

 

 

 

Про це 23 січня, заявив Голова Федерацій профспілкових організацій Чернігівської області Ігор Москаленко.

 

 

 

За його словами, під час підготовки оновленого тексту Статуту ДП «Чернігівторф» не були враховані інтереси колективу та не було проведено жодних громадських обговорень. Крім того, на думку представників підприємства та профспілок, низка положень Статуту відверто порушує норми чинного законодавства, зокрема трудового. 

 

Обурює працівників торфопереробного заводу і той факт, що відповідно до нових вимог підприємство повинно укладати договори на поставки торфу тільки з дозволу ДК «Укрторф», що значно обмежує повноваження керівництва підприємства. Усе це унеможливлює подальше стабільне функціонування торфопереробного ДП, що останнім часом швидкими темпами нарощує виробництво, а також утримує низку соціальних об’єктів с. Смолин. 

 

«Міністерство енергетики та «Укрторф» веде недолугу кадрову політику. Відбирають «фахівців» які намагаються зробити щось, але не на користь працівників», – відмітив Москаленко. 

 

Окрім того, Ігор Москаленко зазначає, що у редакції нового Статуту немає пункту про зобов’язання виплати заробітної плати працівникам, а лише зазначається, що підприємство має сплачувати вчасно податки. А ліквідувати підприємство, відповідно до Статуту, можна шляхом реорганізації, а не після обстеження спеціально створеної комісії. 

 

Москаленко звинуватив «смотрящих», який на ДП «Чернігівторф» направляє профільне міністерство у тому, що вони просто намагаються розвалити підприємство, аби потім купити його за копійки. 

 

Також стало відомо, що трудовий колектив, разом із профспілками, прийняли рішення про початок безстрокового страйку з 23 січня. Однак, через те, що влада пішла на переговори, страйк був поки тимчасово припинений. Однак, оскільки він є безстроковим, поновити його працівники можуть у будь-який момент і використовувати будь-які методи, аби добитися свого. 

 

Таким чином, поки профільне міністерство та ДК «Укрторф» йдуть на поступки, переговори проходитимуть без зупинення виробництва. 

 

Зазначимо, що за повідомленням радника заступника голови Чернігівської обласної ради Наталії Купрієнко, в обласній раді 31 січня запланована нарада з усіма сторонами, де намагатимуться врегулювати даний конфлікт. 

 

У зустрічі також взяли участь: Юрій Бондаренко – керівник підприємства ДП «Чернігівторф», Валентини Огієнко – голова профспілкової організації підприємства ДП «Чернігівторф», Андрій Страхов – керівник дільниці по переробці торфу ДП «Чернігівторф», Володимир Поліщук – заступник голови Чернігівської районної ради.

 

 

 

 

За матеріалами сайту “Події і коментарі: Чернігівщина”