DSC 2990

 

(Молодіжний проект «Твоя Україна» в Рівному)

 

В Україні в січні 2014 стартував  всеукраїнський проект  «Твоя Україна», до якого долучилися Спілка жінок України, профспілки і, власне, сама молодь. Цікава сама ідея цього незвичайного проекту: кожен українець до 25 років має відвідати 25 областей країни і в такий спосіб подолати стереотипи щодо різних регіонів. Звідси і гасло візитів - «Ти що, ще не бачив своєї країни?».

На сьогодні  «Твоя країна» – це некомерційний, молодіжний   мережевий рух з 3-4 денною програмою поїздок різноманітними куточками України, учасником якого може бути кожен охочий показати своє місто, село, область., отримати нагоду  вдосконалити власні навички та набути досвіду в організації молодіжних громадських проектів, розробки програм заходів, взаємодії з органами влади та комунікації з людьми  в широкому плані, а також організації команд, тренінгів тощо. Аби організувати візит  до свого міста потрібно лише заповнити анкету координатора або приєднатися до діючої групи організаторів. За два роки в рамках проекту  вже відбулось 171 візитів, 11000 юнаків та дівчат подали анкети на участь у проекті, 2076 реальних учасників  відвідали 43 міста України.

  Впродовж 3 днів на Рівненщині перебували учасники руху – молодь з Одеси, Миколаєва, Дніпра, Харкова, Кривого Рогу, Ірпеня, Києва, Білої Церкви, Житомира Луцька, Львова. Це вже шосте відвідання Рівненщини активною молоддю. І воно було не менш насиченим ніж попередні. Це і екскурсія історичними та пам’ятними місцями Рівного, відвідини рівненського драмтеатру, молодіжного  експериментального театру  МЕТР,  органного залу, зоопарку, галереї європейського живопису «Євро-арт», краєзнавчого музею, музею бурштину, музею ковальства, зоопарку, бібліотеки тощо. Побували учасники руху на Акустичному концерті, з’їздили  до  Тунелю кохання тощо.

Запам’яталась гостям і зустріч за круглим столом у Навчально-методичному центрі Федерації профспілок області з профспілковцями, представницями Спілки жінок області, яка поєднала в собі приємне чаювання з корисним – знайомство гостей з діяльністю цих найбільш впливових і масових громадських організацій Рівненщини.

Вітаючи молодих активістів, голова ФПО Микола Шершун наголосив,  що у лавах профактивістів області – 40% молоді. Тому роль співпраці між досвідченими профспілковцями  та молоддю є дуже важливою. Ми високо цінуємо ініціативи членів молодіжної ради при ФПО, їх  внесок  у загальну профспілкову справу, яка нині оновлюється та набуває нового змісту. У справі модернізації профспілкового руху – ідеї молодих та ініціативних, як ковток  з цілющого джерела – підкреслив він. А об’єднання вашого юного  запалу і досвіду старшого покоління допоможуть збудувати нову Україну,  якою будемо пишатися.

Робота з молоддю – у пріоритетах у Спілки жінок області, наголосила її голова, заступник очільника профспілок області Марія Рожко. Молодь так само потерпає від гендерної нерівності в Україні, як і жіноцтво більш старшого покоління. Тому треба домогтися, щоб закон  про гендерну рівність в Україні запрацював на повну силу.

Зацікавлено учасники круглого столу сприйняли виступи  голови Спілки жінок міста Рівне доцента РДГУ Наталії Шолудько та голови обласної організації профспілки працівників культури Петра Давидюка.

Гостям – учасникам зустрічі від Молодіжної Ради  ФПО був вручений відкритий лист до владних структур щодо боротьби з міграційними настроями серед молоді.

Кожен з гостей отримав на пам’ять листівки з видами міста та солодкий гостинець  – запашний  медовий пряник.

 

На завершення зустрічі її учасники поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку та на Алеї пам’яті  героїв Небесної Сотні та загиблих в АТО, схилили голови, вшановуючи їх безсмертний подвиг в ім’я незалежності і свободи України.

 

 

Тамара Стецюк,

Газета «За Відродження»

 

DSC 2977

 

DSC 3016