МИН

 

 

 

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України звернулась до Президента України Петра Порошенка з листом щодо                              загрозливої ситуації  загальнонаціонального характеру, яка склалася на ринку виробництва вітчизняних азотних мінеральних добрив після слухань, які відбулися 30 січня 2018 року у Департаменті торговельного захисту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у рамках проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну аміачної селітри походженням з Російської Федерації.

 

 

 

«У 2016-2017 роках підприємства хімічного комплексу через значне підвищення ціни на природний газ, який є сировиною для виробництва азотних міндобрив, вимушені були неодноразово зупинятися, що спричиняло збитковість виробництва і виникнення заборгованості перед постачальниками газу й енергоресурсів, колективами підприємств, працівниками підприємств з виплати заробітної плати (на 01.01.2018 р. борг склав -156 млн.грн.), - говориться у зверненні. - Складається враження, що держава не зацікавлена у роботі українських підприємств, які здатні забезпечити на сто відсотків потребу вітчизняних аграріїв в азотних мінеральних добривах. При цьому для закупівлі імпортних міндобрив, переважно російського походження, тільки у 2016 році було витрачено понад 800 млн. дол. США. А ще зовсім недавно експорт мінеральних добрив значно поповнював бюджет України.

 

 

 

На сьогодні у підприємств ще є можливість відновити виробництво за умови постачання природного газу за прямими договорами з постачальниками, у тому числі на давальницькій сировині, надання дотацій сільськогосподарським товаровиробникам для часткової компенсації вартості мінеральних добрив, що закуповуються у вітчизняних виробників та недопущення відміни антидемпінгових заходів щодо імпорту міндобрив з інших країн, а, можливо, й термінового введення додаткових антидемпінгових заходів, запровадивши мито понад 60%, або навіть введення повного ембарго щодо ввозу до України мінеральних добрив.

 

 

 

Через вільний доступ на український ринок продукції іноземних компаній, що займаються демпінгом, виникає загроза для хімічної галузі України. Неприкритий демпінговий імпорт аміачної селітри в Україні, високі ціни на газ українського виробника в порівнянні з ціною газу в собівартості продукції, що випускається, в тому числі й російських конкурентів, не дозволяють нашим підприємствам змагатися на ринку. Введення мит на імпорт аміачної селітри з інших країн позитивно вплине на продуктивність вітчизняних виробників.

 

 

 

Так склалося, що Україна дуже залежить від імпорту добрив з Росії. І аграрії виявилися заручниками цієї ситуації. Якщо ми не зможемо забезпечити альтернативні поставки, тоді, звичайно, ціна на міндобрива підніметься. При зниженні державної підтримки фермерів підвищення цін на добрива завдасть великої шкоди українському АПК, особливо виробництву зернових. Для прийняття рішення щодо подовження дії  антидемпінгових мит, влада повинна провести зустрічі з експертами профільних асоціацій АПК, хімічної промисловості, а також з міжнародними трейдерами, які працюють на ринку мінеральних добрив. Якщо альтернатива буде знайдена, тоді можна спокійно йти на такі дії.

 

Застосування зазначених антидемпінгових заходів позитивно вплине на фінансово-господарський стан національного товаровиробника, зокрема, сприятиме відновленню обсягів виробництва і продажів, збереженню і відновленню робочих місць, відновлення доходів населення.

 

 

 

Враховуючи зазначене, просимо Вас

 

1. Втрутитися у ситуацію, продемонструвати свою громадянську і державну позицію, не допустити знищення хімічної промисловості України.

 

 

 

2.Доручити Кабміну  розглянути можливість :

 

 

 

- надання дотацій з Державного бюджету хімічній галузі України для виробництва основних добрив на внутрішній ринок країни;

 

-  продовження дії антидемпінгових мит, введених у 2017 році, на період до 2020 р.;

 

-дозволу НАК «Нафтогаз України» і Укргазвидобування  поставляти природний газ вітчизняному виробнику для підприємств хімічної промисловості України, що виробляють міндобрива на внутрішній ринок країни, за ціною не вище 170 дол. США за  1 тис. м3.

 

-прийняття необхідних заходів  щодо  підвищення престижності та створення сприятливих умов для розвитку хімічної галузі України.

 

  

 

  Просимо, Вас, надати відповідь ЦР профспілки для інформування трудових колективів».

 

 

 

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України