DSC00070

 

9 жовтня 2018 року у рамках Всеукраїнської акції протесту профспілок, запланованої на 17 жовтня 2018 року, відбулася тристороння зустріч лідерів галузевих профспілок з представниками влади та роботодавців Житомирської області.

 

Профспілки закликали своїх соціальних партнерів підтримати вимоги профспілок до Всесвітнього Дня дій за гідну працю та профспілкові пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук озвучила основні вимоги профспілок, зокрема щодо політики оплати праці та встановлення нового розміру мінімальної заробітної плати у 7700 гривень.

 

DSC00082

 

Ця сума розрахована згідно Конвенцій Міжнародної організації праці та національного законодавства України.

Від роботодавців слово взяв Юрій Гамкрелідзе, висловивши думку, яку поділяли всі присутні: найбільшою проблемою у ціноутворенні та зниженні рівня життя населення є завищені тарифи на енергоносії, що залежать від ціни на природний газ. Заклик профспілок про те, що надра і ресурси належать народу України і тому повинні служити його інтересам підтримали усі присутні. Проте, зазначив Гамкрелідзе, на рівні малого бізнеса підвищення мінімальної зарплати вдвічі неможливе.

Однозначно було підтримано присутніми і ідею про перегляд над-великих зарплат управлінців окремих державних компаній порівняно з середньою зарплатою навіть рядових працівників тих самих компаній. Було б слушно розраховувати розмір зарплати керівників державних компаній так само, як він розраховується для всіх держслужбовців, яким, до речі, зарплати на наступний рік «заморожуються».

 

DSC00086

 

Цю думку підтримав заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута. На його думку, проблему можна розв’язати лише детінізацією зайнятості та зарплат. Приклад було наведено з підприємствами автотранспорту: якщо декларується мінімальна, або близька до мінімальної зарплата, то і в місцевий бюджет йдуть копійки, а держава наразі перекладає вирішення багатьох питань на місця.

Роботодавці зазначили про надмірний тиск контролюючих органів, проте заступник начальника управління праці, соціальної та сімейної політики Світлана Бойм, зазначила, що ставка єдиного соціального внеску до сплати зменшилась з 36% до 22%, а детінізації не відбувається. У контролюючих органів замало ефективних інструментів для боротьби з цим явищем. На даний момент на Житомирщині немає жодного сплаченого штрафа за тіньову зайнятість чи зарплату.

Олександр Рогаль, керівник Житомирської кондитерської фабрики зазначив, що гідна зарплата не втримає працівників в Україні: на його підприємстві вже зараз мінімальна зарплата 5 тисяч, а середня – 8 тисяч, проте, кваліфіковані кадри виїжджають за кордон, на кращі умови. Основна проблема, зазначив Рогаль, не в зарплатах, а в тарифах на енергоносії, які дають надприбутки тільки енергетичним компаніям. На місцях важко щось зробити для підняття рівня життя громадян, якщо не зміниться ціна на газ.

 

DSC00091

 

Людмила Гаврилюк, голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості, звернула увагу учасників зустрічі на ситуацію у галузі, де багато іноземних інвесторів. Зарплата в гривнях у працівників підприємств виросла, але у доларах (які вкладає у виробництво власник) – значно зменшилась. При цьому інвестор жодних українських законів не порушує. Проблема в тому, що прожитковий мінімум залишився на старому рівні, 1800 грн., тому і така ситуація зі «зворотнім ростом» зарплат.

Представники департаменту фінансів облдержадміністрації, як і роботодавці,підтримали вимогу профспілок щодо тарифної сітки: 1-й тарифний розряд повинен бути на рівні мінімальної зарплати. В той же час, фахівці підкреслили, що наразі підвищення мінімальної зарплати вдвічі не можливе – бюджет області залежить від субвенцій, а суттєве здорожчання енергоносіїв ставить під загрозу фінансову стабільність області, де приблизно 50% працюючих – це працівники бюджетної сфери.

Про неефективний розподіл залишків освітньої субвенції зазначив Микола Красько, заступник голови обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Алла Супряга, голова обласної організації профспілки зазначила і про гостру проблему зрівнялівки у зарплатах працівників медичної сфери. Усі одностайно підтримали вимогу профспілок упорядкувати питання оплати праці в бюджетній сфері, забезпечити соціальну справедливість в оплаті праці всіх бюджетних галузей та , звичайно ж, закласти у Держбюджетні на 2019 рік належні видатки на роботу медичної, освітньої та культурної галузей.

Учасники тристоронньої зустрічі визнали, що законопроект «Про Державний бюджет України на 2019 рік» було внесено до Верховної Ради України з порушенням положень Генеральної угоди та рішень Національної тристоронньої ради, що зміст законопроекту порушує низку норм міжнародного та національного законодавства, а це, в свою чергу, не додає авторитету ні соціальному діалогу, ні самій ідеї партнерства профспілок, влади й роботодавців.

Таким чином, під час обговорення, виявилося, що сторони соціального діалогу погоджуються з практично усіма вимогами профспілок щодо формування Держбюджету на 2019 рік: і з неприпустимістю наявного курсу тарифної політики щодо цін на енергоносії та комунальні послуги, і з необхідністю перегляду тарифної сітки, і з нагальною потребою детінізації зайнятості та оплати праці. Проте, представники влади та роботодавців Житомирщини вважають неможливим підвищення мінімальної зарплати до 7700 грн., які вимагають профспілки, базуючись на положеннях українського законодавства, в тому числі ратифікованих міжнародних конвенцій.

 

DSC00092

 

Одночасно, учасниками допрацьовано вимоги і пропозиції, так би мовити, місцевого значення:

-         Це виділення коштів на погашення боргів по «Чорнобильським» виплатам (наразі борги складають по області 19 млн грн.)

-         Виділення коштів перевізникам на перевезення пільговиків;

-         Подання пропозиції до органів влади щодо укладення договорів з інвесторами, де чітко перебачено соціальний пакет для працівників.

-         Покращення умов кредитування для вітчизняних виробників.

-         Звернення до Народних депутатів від Житомирської області щодо підтримки вимог та пропозицій профспілок.

Профспілкова сторона ініціювала підписання спільного підсумкового документу щодо підтримки профспілкових вимог іншими сторонами соціального діалогу на Житомирщині.

 

Федерація профспілок

Житомирської області