1541659272 v wkola-20-of-220

 

7 листопада 2018 року у Києві відбулося розширене засідання Ради вищої школи ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, на якому голови профкомів провідних закладів вищої освіти з усієї України, члени ради обговорили актуальні питання у сфері вищої освіти.

Участь роботі заходу взяли Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, заступники Голови Профспілки – Сергій Романюк, Ольга Чабанюк.

Голова Ради вищої школи Володимир Цвих задав діловий тон розмови і окреслив питання розгляду. Так, для обговорення запропоновано проект Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік», проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження формули розподілу обсягу видатків загального фонду державного бюджету між закладами вищої освіти на підготовку кадрів на умовах державного замовлення та забезпечення діяльності їх баз практики».

У вступному слові Голова Профспілки Георгій Труханов коротко поінформував учасників про стан освітнього законодавства та виклики, які сьогодні стоять перед вищою школою, які кроки мають бути зроблені для поліпшення ситуації.

Зокрема, він підкреслив, що реформування освіти та науки в Україні відбувається, не дивлячись на брак фінансування. Якщо у середній освіті є певні зрушення, то в реформуванні вищої школи наразі відсутні якісні зміни. Прийняті, на перший погляд, прогресивні закони у сфері освіти, але ці законодавчі документи самі по собі нічого не варті. Адже самі учасники навчального процесу не бачать можливостей імплементації цих законів і практики їх застосування.  

За слова Георгія Труханова, вища освіта сьогодні формує капітал держави і значною мірою відповідає за суспільний розвиток, який цим людським капіталом здійснюється. Тому бюджетом країни, в місцевих бюджетах на 2019 рік мають бути передбачені усі необхідні видатки на освіту, необхідні для забезпечення виплат заробітних плат педагогічним та науково-педагогічним працівникам і стипендій для студенства.

Заступник Голови Сергій Романюк ознайомив із бюджетом освіти, який був закладений у головний кошторис країни та позицію Профспілки щодо нього.

Заступник міністра Володимир Ковтунець поінформував про застосування нових механізмів щодо фінансування вищої освіти та формулу розподілу обсягу видатків загального фонду держбюджету між закладами вищої освіти.

Далі спілкування з головами профкомів ВНЗ продовжилося у форматі «питання-відповідь». Зокрема розмова йшла переважно про непрості перемовини профільного міністерства з мінфіном щодо підняття заробітних плат викладачам ВНЗ, потребу у зміні системи оплати праці, питання штатних розписів вишів та їх затвердження, діяльність технікумів і коледжів та передача їх на місцеві бюджети, стипендіальне забезпечення студентів тощо.

Насамкінець роботи Рада вищої школи ЦК Профспілки працівників освіти і науки України прийняла постанову щодо подальших кроків щодо захисту прав і гарантій працівників вищої освіти, молоді, яка навчається та відстоювання потреб освітньої галузі у державному бюджеті країни на 2019 році.

 

1541659268 v wkola-94-of-220

 

1541659295 v wkola-22-of-220

 

1541659298 v wkola-26-of-220

 

1541659459 v wkola-124-of-220