P1660054

 

19 листопада п.р. Федерація профспілок Вінницької області провела  круглий стіл Державні соціальні стандарти та гарантії – основа соціального спокою.

 

В засіданні круглого столу взяли участь представники сторін соціального діалогу області від Федерації профспілок, місцевих органів виконавчої влади, обласного об’єднання організацій роботодавців, Молодіжної ради ФПО.

Відкриваючи фахову дискусію Голова ФПО Микола Колесник зазначив, що сьогодні суспільство, як ніколи, гостро відчуває потребу в утвердженні соціальної справедливості – чергове зростання ціни на природний газ і тарифів на житлово-комунальні послуги стрімко поглиблюють прірву між заможними та малозабезпеченими верствами населення. За таких умов функцію запобіжника поширення бідності серед працюючих мають виконувати прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата.. Але на сьогоднішній день вони перестали виконувати функцію базових соціальних стандартів для забезпечення достатнього рівня життя громадян. Разом з тим, за період становлення та розбудови нашої країни, базові соціальні стандарти і гарантії, в силу різних причин, встановлювались нижче економічно обґрунтованого рівня, визначеного чинним законодавством, не забезпечували достатнього рівня життя громадян. Голова Федерації підкреслив, що здійснення громадського контролю за дотриманням державних соціальних стандартів і гарантій є одним з основних статутних завдань профспілок. Микола Колесник також поінформував присутніх про профспілкові пропозиції до проекту Державного бюджету на 2019 р. щодо розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, які відповідають реаліям сьогодення та розраховані відповідно до законодавства. Закликав усіх присутніх до дискусії з даного питання.

 

P1660071

 

В дискусії взяли участь: Олена Корчака – начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, Володимир Боковець – перший заступник начальника управління Держпраці у Вінницькій області, Леонід Антонюк – виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців, Інна Курдеша – начальник відділу соціально-трудових відносин Департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації. У своїх виступах вони наголосили на необхідності об’єднання зусиль законодавчої та виконавчої влади, організацій роботодавців і професійних спілок, науково-експертної спільноти у сфері соціально-економічного захисту працівників, забезпечення соціальної справедливості і рівного доступу всіх громадян до суспільних благ. Виступаючі підкреслили, що головним завданням соціальної політики держави має бути не запровадження все нових і нових соціальних пільг, виплат і допомог, а створення належних умов для встановлення гідної оплати праці. Лише адекватне зростання заробітної плати, насамперед мінімальної, забезпечить підвищення платоспроможності громадян, дасть змогу відновити економічну активність, розпочати реальну боротьбу з бідністю.

Учасники круглого столу ухвалили відповідні Рекомендації, головна мета яких – покращення ситуації у соціальній сфері, захист людей, передусім працюючих, від тотальної бідності. У Рекомендаціях запропоновані конкретні кроки та заходи, які допоможуть побудувати справді соціальну державу, як це і визначено у Конституції України.

 

P1660074


 Федерація профспілок Вінницької області