1 07 02 2019

6 лютого п.р. в Миколаївській обласній раді профспілок відбувся постійно діючий семінар для профактиву області на теми: «Аналіз причин травматизму. Нещасні випадки: пов’язані з виробництвом; непов’язані з виробництвом» та «Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві». У семінарі взяли участь голови та представники обласних галузевих та первинних профорганізацій.

2_07_02_2019.jpg

Відкрив захід Юрій Толмачов, голова обласної ради профспілок, який зазначив, що даний семінар проводиться в рамках угоди про співпрацю з управлінням Держпраці у Миколаївській області та Миколаївською облпрофрадою. Законом України «Про охорону праці» на профспілки покладено чимало повноважень у галузі охорони праці виконання яких вони здійснюють через свої виборні органи та представників. Головною метою і завданням представників профспілок є захист прав та законних інтересів працівників у сфері охорони праці, надання їм практичної допомоги у вирішенні цих питань. Саме тому тема охорони праці не втрачає свої актуальності, про що свідчить чисельна аудиторія семінару – понад 90 осіб.

3_07_02_2019.jpg

Микола Бешевець, головний державний інспектор Управління Держпраці у Миколаївській області, проінформував про стан виробничого травматизму у 2018 році по Миколаївській області. Так, у 2018 році рівень виробничого травматизму, у порівнянні з 2017 роком, збільшився на 10,1%, а кількість травмованих працівників збільшилась на 14%. За 2018 рік по області сталося 87 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом (у 2017 році – 72 нещасних випадки), з них 13 нещасних випадків зі смертельним наслідком (у 2017 році – 10 зі смертельним наслідком). До основних травмо-небезпезпечних галузей економіки відносяться: транспорт, складське господарство, поштова і кур’єрська діяльність, освіта, охорона здоров’я, сільське і лісове господарство. Основними причинами виробничого травматизму, як свідчить аналіз, є організаційні причини – відсутність або неякісне навчання з питань охорони праці, порушення вимог нормативних документів, невиконання заходів з охорони праці, порушення правил з експлуатації обладнання (85% всіх нещасних випадків пов’язаних з виробництвом – 74 особи).

4_07_02_2019.jpg

5_07_02_2019.jpg

Ігор Черкасов, начальник відділу страхових експертів з охорони праці Миколаївського міського відділення Управління виконавчої дирекції ФСС, висвітлював тему:«Аналіз причин травматизму. Нещасні випадки: пов’язані з виробництвом; непов’язані з виробництвом». Станом на 01.02.2019 по м.Миколаєву на 48 підприємствах травмовано 72 особи, з них 52 випадки визнані пов’язаними з виробництвом (7 із них зі смертельним наслідком). Виступаючий також розповів про обставини, за яких нещасні випадки визнаються чи не визнаються такими, що пов’язані з виробництвом.

6_07_02_2019.jpg

Порядок дій працівника та роботодавця при нещасному випадку на виробництвітакож був окреслений Миколою Бешевцем. Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232. Він визначає процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності.

7_07_02_2019.jpg

Любов Онищенко, заступник голови облпрофради, наголосила, що на кожному підприємстві без винятку, по кожній посаді (професії), що зазначені у штатному розписі, мають бути розроблені та затверджені посадові (робочі інструкції). Посадові інструкції розробляються для працівників, які належать до професійних категорій керівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців, а робочі інструкції – для працівників, які належать до категорії робітників (робітничих професій). Ці інструкції необхідні при розслідуванні нещасних випадків для з’ясування питання, чи передбачено для працівника виконання тих чи інших робіт, коли трапився нещасний випадок.

Слід зазначити, що серед учасників семінару була розповсюджена брошура «Нещасний випадок на виробництві: покроковий алгоритм дій», підготовлений фахівцями облпрофради за матеріалами управління Держпраці у Миколаївській області.

Крім того, учасники семінару мали змогу задавати питання та отримати вичерпні відповіді, а також отримати по закінченню семінару індивідуальні консультації. Профспілковий актив висловлює вдячність соціальним партнерам за змістовне розкриття тем семінару та надання консультацій з питань охорони праці.

Миколаївська обласна рада профспілок