А2

 

10 червня у Будинку профспілок Херсонщини відбулась нарада представників територіальних, первинних профспілкових організацій районних державних адміністрацій Херсонщини та їх структурних підрозділів з питань координації та єдності дій первинних організацій та виборних органів Профспілки працівників державних установ України, у зв’язку з прийняттям розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації від 23.05.2019 року №395 «Про затвердження граничної чисельності працівників районних державних адміністрацій».

Нараду проведено за ініціативи виборних органів організаційних ланок Херсонської обласної організації Профспілки працівників державних установ України територіального та первинного рівня, на виконання рішення президії обласної організації Профспілки. В засіданні взяли участь соціальні партнері: керівництво облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій, відділень Національної служби посередництва та примирення у Херсонській області, а також Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок.

Головувала на нараді голова Херсонської обласної організації Профспілки працівників державних установ України, яка виступила з вступним та заключним словом Людмила Татаринова.

За дорученням т.в.о голови облдержадміністрації Дмитрія Бутрія участь у нараді взяли соціальні партнери Володимир Клюцевський, керівник апарату Херсонської обласної державної адміністрації та Наталія Вітренко, директор Департаменту фінансів Херсонської обласної державної адміністрації, які донесли до присутніх позицію сторони роботодавців щодо зміни чисельності апаратів райдержадміністрацій області та їх структурних підрозділів.

Анатолій Добровольський, голова Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок, висловив позицію про всебічну солідарну підтримку дій виборних органів Херсонської обласної організації Профспілки працівників державних установ України щодо здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки, зокрема щодо права кожного члена Профспілки на працю, належні умови праці та гідну її оплату.

Вікторія Бойко, начальник відділення Національної служби посередництва та примирення у Херсонській області ознайомила присутніх з порядком вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

У ході 3-х годинної наради, учасники зібрання обмінялися інформацією та висловили позиції щодо поточної ситуації, яка склалася у зв’язку з  виданням зазначеного розпорядження голови облдержадміністрації.

Зокрема, Профспілкова сторона зауважила, що в цілому погоджується з позицією Сторони роботодавців щодо необхідності проведення оптимізації чисельності працівників, проте зазначила, що у даному локальному нормативно-правовому акті облдержадміністрації не вказано економічне обґрунтування та конкретні причини, мотиви щодо необхідності внесення змін у структуру і штатний розпис апаратів райдержадміністрацій та їх структурних підрозділів.

Учасники наради – голови районних, первинних профспілкових організацій райдержадміністрацій та їх структурних підрозділів внесли пропозицію діяти стороні соціального діалогу у відповідності до ПЛАНУ ЗАХОДІВ з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019—2021 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 року №77-р.

За результатами констурктивного обговорення питання порядку денного профспілкові активісти прийняли ряд виважених рішень, в т.ч. щодо внесення стороні роботодавців пропозиції розпочати консультації з профспілками та проводити їх у відповідності до чинного трудового законодавства.

Наприкінці, профспілковий актив державних установ Херсонщини доручив президії облорганізації Профспілки працівників державних установ України спільно з ЦК Профспілки та Херсонською обласною міжгалузевою радою Профспілок вивчити питання щодо правових підстав звернення профспілкової сторони до сторони роботодавців під час проведення спільних консультацій з вимогою відтермінувати введення в дію нових штатних розписів на термін, визначений у розпорядженні Кабінету Міністрів України №77-р. від 23 січня 2019 року, а також вивчити та опрацювати з керівництвом відділення НСПП у Херсонській області правові аспекти вступу у колективний трудовий спір, з подальшим інформуванням первинних профспілкових організацій щодо дій виборних органів Профспілки працівників державних установ України, направлених на захист прав членів Профспілки на працю.

 

Херсонська обласна міжгалузева рада профспілок

 

 

 

А4

 

А5

 

А6

 

А3