А12 

Відбулося розширене засідання президії Закарпатської обласної профспілкової  організації працівників агропромислового комплексу, на якому розглянуто питання  про завдання обласної профорганізації щодо збереження профспілкового членства,  його мотивації і стратегію дій галузевої профспілки   в умовах реформування АПК.

Як зазначила голова обласної профорганізації Ганна Кулик,  протягом  2015-2018 років  загальна чисельність спілчан та кількість первинних профорганізацій в області суттєво зменшилась. З питань організаційного та фінансового зміцнення, збереження та мотивації профспілкового членства президією обласної профспілкової організації неодноразово приймалися відповідні рішення  щодо необхідності посилення цього напрямку роботи. Особлива увага зверталася на активізацію роботи з так  званим «внутрішнім резервом», а саме, молоддю, студентами навчальних закладів, які не охоплені членством у первинних профспілкових організаціях.

Як підкреслювалося, сьогодні, як ніколи, в результативності дій профспілок  важливе значення належить веденню соціального діалогу на всіх рівнях. Ефективною формою соціального діалогу є укладання колективних договорів. В галузі АПК діють 5 галузевих угод та 47 колективних договорів. Колективно-договірним регулюванням трудових відносин стовідсотково охоплені всі працівники галузі.

Як наголосила Ганна Кулик, незважаючи на значну нормативну базу і гарантії прав і повноважень професійних спілок, законодавство, яке визначає правові основи їх діяльності,  потребує подальшого доопрацювання. Нині,  в ході  реформування АПК та процесів децентралізації, варто сконцентрувати увагу  спілчан на питаннях соціально-економічного, правового захисту,  щоденній  роботі з соціальними партнерами у районах, з об’єднаними територіальними  громадами.  

Конкретні пропозиції з обговореного  питання внесли члени президії обласної профспілкової організації Михайло Гардей, Василь Хмельницький, члени обласної ради профспілки працівників АПК Інна Добоній, Аліна Давиденко, Наталія Темерьова, Лариса Вальо, Віктор Коломієць, заступник голови облпрофради Василь Захарець.

У роботі президії взяв участь і виступив голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько.

У прийнятій постанові президії визначено  основні завдання обласної профспілкової  організації щодо збереження і мотивації профспілкового членства,   стратегію дій галузевої профспілки в умовах реформування АПК та в ході наступних  звітів і виборів в галузевій  профспілці.  

 

На фото:

- учасники розширеного  засідання президії Закарпатської обласної профспілкової організації працівників АПК;

 

 

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради

Фото автора