99

 

15 липня ц.р. відбулося засідання Чернівецької міської тристоронньої соціально-економічної ради, на якому розглянуто хід реалізації Угоди між виконавчим комітетом Чернівецької міської ради, президією Чернівецької обласної ради профспілок та Чернівецькою міською організацією роботодавців на 2019-2020 роки. Йшлося, зокрема, про спільні зусилля щодо розвитку виробництва та регулювання виробничих відносин у місті Чернівці.

У доповіді, зробленій заступником директора, начальником управління економіки та інвестицій Департаменту розвитку міської ради Галиною Войтович, наголошено на конкретні досягнення останнього часу щодо створення в місті сприятливих умов для розвитку багатогалузевого, високотехнологічного, конкурентноздатного, високоефективного промислового виробництва, збереження та підтримання місцевих товаровиробників у галузях і виробництвах, які забезпечують інтереси та потреби територіальної громади. За січень-травень п.р. промисловими підприємствами м.Чернівців реалізовано товарної продукції (в діючих цінах) на 187 млн.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

Виступаючи на засіданні, голова Чернівецької обласної ради профспілок Володимир Шкварковський підкреслив, що профспілкова Сторона загалом позитивно оцінює спільні кроки щодо збереження, підтримки і розвитку пріоритетних галузей економіки, сприяння залученню інвестицій, популяризації та просування на внутрішньому та зовнішніх ринках продукції місцевих товаровиробників. Важливо, на його думку, що у місті вживаються заходи з розвитку виробництва, виходу неплатоспроможних підприємств з кризи, зміцнення трудової та виробничої дисципліни, зростання продуктивності праці.

Однак, за словами голови облпрофради, будь-які добрі і масштабні наміри та зобов’язання не матимуть успіху, якщо не буде вирішено ключового завдання – забезпечення працюючих гідною заробітною платою. На жаль, ми ніяк не подолаємо негативну тенденцію хронічного відставання регіону, та й міста Чернівці зокрема, за цим показником від інших областей України. У зв’язку з цим В.Шкварковський вніс низку пропозицій щодо покрокової програми зростання як в області, так і в місті, розміру середньої заробітної плати, яка б передбачала скорочення її розриву з середньоукраїнським показником, зокрема через колективні договори та угоди.

Голова обласної ради профспілок вже вкотре порушив перед соціальними партнерами і, передусім, перед роботодавцями, питання щодо використання, з метою вирішення проблеми підвищення рівня оплати праці, такого ефективного важеля, як збільшення долі заробітної плати у структурі вартості зреалізованої продукції, наголосив на дотримання положень Генеральної угоди про неприпустимість без проведення попередніх переговорів (консультацій) із сторонами соціального діалогу, перегляду у бік зменшення розмірів доплат, надбавок, винагород, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, опрацювання проектів місцевого бюджету у частині фінансового забезпечення працівників бюджетної сфери соціальними гарантіями, визначеними законами та іншими нормативно-правовими актами.

Актуальною, з точки зору профспілкових організацій краю, залишається проблема укладання цивільно-правових договорів та виплати зарплати нижче за встановлений мінімум, хоча це явище, як правило, має місце там, де поки-що не створені профспілкові організації та не укладається колективний договір. Це не може не турбувати профспілки та соціальних партнерів – владу і міське об"єднання роботодавців. Щоправда, за останніх три роки, завдяки спільним зусиллям сторін соціального партнерства, у місті майже на чверть зменшилась кількість роботодавців, які укладали такі договори з працівниками.

З обговорених питань міська тристороння соціально-економічна рада прийняла відповідне рішення.

Засідання ради завершилося урочистим моментом – присутні тепло привітали з нагоди дня народження голову Чернівецької міської організації роботодавців, генерального директора ТДВ “Трембіта” Стеллу Станкевич.

 

100

 

 

Михайло Лєньков,

завідувач відділом з питань

захисту соціально-економічних

та духовних інтересів працюючих

Чернівецької облпрофради