Изображение 043

2 лютого у Федерації профспілок України відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового зі старшим спеціалістом  Міжнародної організації праці з умов праці та гендерної рівності  Маріко Учі.

У розмові взяли участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, керівники та представники всеукраїнських профспілок бюджетного та виробничого секторів економіки, фахівці профільних департаментів апарату ФПУ.

Під час дискусії відбувся обмін думками з найбільш актуальних для України соціально-економічних питань та пошуку шляхів їх вирішення за участю профспілок у співпраці з МОП.

Григорій Осовий, інформуючи про пріоритети діяльності ФПУ, назвав такі основні напрями роботи: підняття рівня зайнятості населення, реформування заробітної плати, безпека на робочому місці, охорона здоров’я і розвиток соціального діалогу як інструменту реалізації зазначених завдань.

- На сьогодні найбільш актуальним є питання підвищення заробітної плати, - підкреслив лідер профспілок. - Те, що Уряд пішов на директивне підвищення мінімальної зарплати в два рази – до 3.200 грн. з 1 січня цього року, - у значній мірі є досягненням українських профспілок. Але у цьому профспілки вбачають лише початок процесу реформи оплати праці і доведення її в Україні до європейських стандартів. У профспілках продовжується дискусія щодо того, якими мають бути наступні поетапні кроки реформування системи оплати праці. Нами запропоновані шляхи для досягнення цієї мети, зокрема, ФПУ розроблено законопроект про галузеві стандарти оплати праці, ініційовано інші необхідні зміни до законодавства.

Григорій Осовий акцентував увагу присутніх на тому, що у підвищенні мінімальної зарплати профспілки вбачають позитивні зміни, спрямовані не лише на боротьбу із бідністю серед працюючих, а й на виведення економіки з тіні, збільшення відрахувань до бюджетів усіх рівнів, що надасть поштовх для підвищення інших соціальних виплат, зокрема пенсій.

Під час обміну думками представники всеукраїнських профспілок розповіли представникові МОП про хід запровадження новацій щодо підвищення зарплат у бюджетних установах та підприємствах виробничого сектору економіки. Також йшлося про необхідність створення гарантійних установ по захисту зарплат працівників у випадку збанкрутіння підприємств, або неплатоспроможності роботодавця. Профспілки виступають за підвищення соціальної відповідальності роботодавця у випадку невиплати ним зарплати, або її затримки, а також за вдосконалення механізму індексації зарплат в умовах інфляції.

У свою чергу М.Учі розповіла про цілі свого візиту до нашої країні як фахівця МОП, у компетенції якої знаходяться питання рівня зарплат, реформування системи оплати праці у державному секторі, неформальна і нестандартна зайнятість, розвиток сектору домашніх послуг, а також дотримання гендерної рівності у трудових відносинах.

Представник МОП подякувала за змістовну розмову та запевнила, що напрацьовані спільно з профспілками пропозиції увійдуть до документів МОП.

Изображение 041

Изображение 049

Изображение 051

Прес-центр ФПУ

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Леночка, это что-то невообразимое! Пишите прямо вроде как моими словами и мысли те же. Удивительно! И про тоненькую нить, что протянулась между нами, и про волнение по поводу нашей предстоящей встречи, а вот с валерьянкой – это уже перебор. Спешу Вас заверить, Лена, что я очень легкий в общении человек, при чем, так говорят как мои приятели, так и неприятели. А Вы для меня – красавица и тоже мечта. Так что даже и не волнуйтесь! До скорого! Пусть наше общение в голос и скорая встреча принесут нам счастье, радость и умиротворение. Ваш Алексей.