DefisitBudjeta 110213

Рішенням Комітету ВР з питань соціальної політики та праці схвалено Пропозиції та зауваження до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік.

До цього документу увійшли пропозиції ФПУ.

Зокрема, у преамбулі зазначено, що бюджетна політика держави має бути спрямована на «підвищення рівня соціальних стандартів та забезпечення соціальних гарантій, зменшення рівня безробіття, виконання міжнародних угод, зокрема, Європейської соціальної хартії (переглянутої) з метою підвищення рівня добробуту громадян».

У розділі «Основні завдання бюджетної політики» абзац десятий пропонується викласти у редакції, запропонованою ФПУ, а саме:

- встановлення мінімальної заробітної плати як державної соціальної гарантії з оплати праці у розмірі не нижче фактичного прожиткового мінімуму та забезпечення подальшого її зростання до рівня реальної вартості робочої сили, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб та сімейного навантаження.

Також серед завдань передбачено:

- забезпечення повної ліквідації розриву між розмірами мінімальної заробітної плати та тарифної ставки (посадового окладу) працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери із встановленням рівності зазначених показників у 2014 році;».

Запропоновано доповнити розділ абзацами такого змісту:

- «здійснення у повному обсязі на підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, витрат на охорону праці, які становлять не менше 0,2 відсотка від фонду оплати праці;

- збільшення та своєчасність фінансування завдань та заходів Програми підвищення безпеки праці на вугледобувних та шахтобудівних підприємствах (Постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 року № 374) за рахунок   коштів Державного бюджету   з   метою забезпечення виконання у повному обсязі заходів відповідної Програми».

- «удосконалення механізмів стимулювання роботодавців до створення нових та модернізації існуючих робочих місць, зацікавлення у забезпеченні зайнятості інвалідів, молоді та інших груп населення неконкурентоспроможних на ринку праці».

Розділ «Основні завдання бюджетної політики» доповнено абзацами, що запропонували фахівці ФПУ, такого змісту:

- «встановлення прожиткового мінімум для основних соціальних і демографічних груп населення на підставі оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, суми податку на доходи фізичних осіб та індексу споживчих цін».

Також розділ доповнено абзацом:

- «забезпечення     застосування     базового     державного     соціального стандарту - прожиткового мінімуму при визначенні розмірів соціальних виплат та допомог», що також містився у Пропозиціях ФПУ до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, направлений до Комітету ВР.

- ФПУ завжди є активним учасникам бюджетного процесу – прокоментував нам результати роботи на засіданні Комітету Перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий:

- Ми завжди досягали достатньо позитивних результатів на етапі опрацювання Основних напрямків бюджетної політики, що згодом входять до Бюджетної резолюції. Наприклад, минулого 2012 р., з 12 пропозицій ФПУ у проекті Основних напрямів бюджетної політики було враховано 10. Зараз теж Комітетом в основному підтримані пропозиції профспілок, але наскільки потім вони враховуються у самому головному документі – Державному бюджеті – це питання.

У своєму виступі на Комітеті Г.В.Осовий застеріг від продовження негативної практики ухвалення Держбюджету у «пожарному порядку» та на основі інших базових показників ніж ті, що задекларовано у Бюджетній резолюції. Він також звернув увагу присутніх на те, що на даному етапі головне - підтримка парламентськими комітетами пропозицій профспілок до основних напрямів бюджетнох політики на наступний рік та забезпечення у подальшому ухвалення бюджету на основі показників, що буде прописано у Бюджетній резолюції.

- Позиція профспілок полягає у тому, що, - якщо вже затверджено базові положення бюджету, то при його ухваленні, вони мають враховуватися депутатами, - підкреслив представник профспілок.

ІАЦ