36516

 

Хід реформування соціальної сфери було розглянуто на засіданні КМУ 24 квітня. З інформацією про стан виконання завдань та заходів Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" за напрямом реформ "Реформа соціальної сфери" виступила Міністр соціальної політики України Королевська Н. Ю.

У її доповіді зокрема повідомлялося про те, що Мінсоцполітики розроблено та погоджено із зацікавленими центральними органами виконавчої влади, а також передано на розгляд Кабінету Міністрів України проект розпорядження КМУ про план заходів на 2013-2015 роки щодо реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року.

Також розроблено проект урядової постанови про затвердження Державної цільової соціальної програми підтримки сім'ї до 2016 року. Проект постанови також подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

Заслухавши інформацію міністра, члени Кабінету Міністрів визнали, що у цілому виконання програми за цим напрямом знаходиться на задовільному рівні.

Виступ міністра соцполітики прокоментував представник профспілок в Уряді - Перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий.

Він звернув увагу не те, що міністр зачепила декілька пластів, що стосується питань трудової сфери, а саме:

- поінформувала, що у Мінсоцполітики завершується опрацювання законопроекту, яким буде нарешті врегульовано питання забезпечення гарантій працівників щодо виплати їь зарплати у випадках, коли підприємство є неплатоспроможним, тобто знаходиться у стадії банкрутства, або ліквідації.

Дійсно – це важливо, - вважає Г.В.Осовий, - тому що сума таких боргів досягає понад 400 млн. грн. і вони тільки накопичуються. Тому потрібен особливий механізм вирішення даної проблеми. Над її вирішенням урядовці працюють не один рік. Наприклад, пропонувалося створити так звані фонди гарантування. Тепер міністр запропонувала тимчасово покласти зобов’язання по таких виплатах на Фонд соціального страхування на випадок безробіття, не створюючи додатково інших структур.

Звичайно, це питання буде предметом дискусії сторін соціального діалогу, - сказав представник профспілок в Уряді, - оскільки кошти, якими розпоряджається Державна служба зайнятості – це страхові внески на загальнообов’язкове соціальне страхування – в даному випадку Державна служба лише виконує функції виконавчої дирекції Фонду страхування, вочевидь, буде предметна дискусія з розгляду цього питання, але сам факт, що міністерство працює над вирішенням цього найболючішого для багатьох наших співвітчизників питання, це – важливо. Ми зацікавлені, щоб працівники були соціально-економічно захищені, у тому числі ті, хто тимчасово не працюють, - сказав він.

Також міністр поінформувала, що на виконання закону про зайнятість населення міністерством розробляється 22 нормативно-правових акти, з яких 12 вже прийнято, а інші – на стадії узгодження, у тому числі з профспілками, як соціальними партнерами.

 

 

ІАЦ