S4np5IpgBz4

 

22 травня Уряд на своєму засіданні розглянув та схвалив проект Указу Президента України про деякі питання діяльності Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України.

Указом затверджується Положення про Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України, у якому зокрема зазначено, що Держгірпромнагляд бере участь у проведенні соціального діалогу та взаємодії із всеукраїнськими професійними спілками і організаціями роботодавців з питань розроблення і реалізації державної політики у сфері промислової безпеки, охорони праці, здійснення державного гірничого нагляду, використання та охорони надр, промислової безпеки у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення та ін.

Також Указом визначено завдання КМУ в термін протягом 1 місяця підготовити відповідні акти на виконання цього указу.

Ми позитивно оцінюємо це рішення – сказав перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, - у процесі опрацювання ФПУ і СПО профспілок підтримали цю редакцію указу глави держави. Ми надаємо вагоме значення тому, щоб Держгірпромнагляд діяв належним чином, тому що його контрольні і профілактичні функції в значній мірі впливають на стан безпеки й охорони праці на виробництві. Нагадаю, що у нас діє громадська інституція - громадські інспектори з охорони праці – і взаємодія державного й громадського контролю у цій сфері дає позитивний результат.

Також зазначу, що навколо органу держконтролю вже не перший рік точаться гострі дискусії. З одного боку бізнес вимагає максимального послаблення наглядових та контролюючих функцій з боку держави – дерегуляції в сфері підприємницької діяльності, а з іншого боку – є норма щодо забезпечення прав громадян на життя і здоров’я, а це вже функції держави, які вона реалізує через утворення певний інституцій з контролю, у даному випадку щодо дотримання прав працівників на виробництві.

Я вважаю, що потрібно виходити з пріоритету права – тобто право на життя і безпека людини мають стати пріоритетними перед бажанням бізнесу мати більш сприятливі умови для діяльності.

Симптоматичним є той факт, що прийняття проекту Указу Президента України про деякі питання діяльності Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України співпало з ухваленням Закону України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки».

Це перша така загальнодержавна соціальна програма. Профспілки наполягали на її ухваленні протягом останніх 4-х років, ось вона прийнята.

Однак варто зазначити, що свого часу Програма також гостро дискутувалася, зокрема, на засіданні НТСЕР, у контексті виконання норм діючої Генеральної угоди. Тоді було знайдено компроміси. Оскільки ця програм спрямована на підвищення ефективності державного управління охороною праці, - вона теж містить елементи дерегуляції. Наприклад, вона декларує, що законодавство у сфері охорони праці має відповідати сучасним вимогам законодавства ЄС.

Також в ній враховано пропозиції роботодавців, щодо дерегуляції підприємницької діяльності, яка буде здійснюватись шляхом спрощення дозвільної системи у сфері охорони праці та запровадження декларативного принципу нагляду за станом охорони праці та промислової безпеки і разом з тим передбачено механізми економічного стимулювання роботодавців – у залежності від рівня безпеки – щоб ставки страхового внеску до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, були би прив’язаними не тільки до видів економічної діяльності, а також враховували динаміку показників з безпеки праці на кожному окремому підприємстві. Тобто, хто працює безпечно – той має преференції – це правильно й може стати стимулом до створення безпечного та здорового виробничого середовища.

Фінансування програми буде здійснюватись паритетно – з Державного бюджету та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

 

 

 

ІАЦ