МЗП 13.09-1


За ініціативи профспілкової Сторони 13 вересня 2018 року було відновлено колективні переговори 
щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2019 рік під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики України Ольги Крентовської.


         За підсумками обговорення зафіксовані наступні позиції:  

 

Позиція Мінфіну – встановити у проекті Державного бюджету України з 1 січня 2019 року мінімальну заробітну плату у розмірі 4173 грн;

Позиція Мінсоцполітики – встановити на 2019 рік мінімальну заробітну плату на рівні прогнозованого фактичного показника прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 4 570 грн (розрахунок проведено на січень 2019 року на основі фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах червня 2018 року з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін);

Позиція Сторони роботодавців – підтримати позицію Міністерства фінансів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати в розмірі – 4173 грн.

Позиція Сторони профспілок залишається незмінною – встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2019 року на рівні не нижче фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням витрат на житло, освіту, охорону здоров’я, утримання сім’ї.

Водночас, Сторони визнали головною метою державної політики виведення працюючої людини із зони бідності та забезпечення достойного рівня життя з урахуванням положень Конвенції МОП № 131 та № 117. Задля досягнення цієї цілі Сторони продовжать соціальний діалог на всіх рівнях.

МЗП 13.09-2

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці