1367513204

 

Основні акценти, зроблені за підсумками засідання Кабінету Міністрів України 4 вересня ц.р. у коментарі заступника Голови ФПУ С.М.Кондрюка, який брав участь у засіданні, представляючи позицію профспілок з соціально значущих питань.

- У своєму вступному слові Прем’єр-міністр України назвав головні завдання, які зараз поставлено перед державою: перше – належна підготовка до участі України у вільнюському саміті, де буде розглядатись питання підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом; друге - підготовка та внесення до ВР проекту Держбюджету на 2014 р.

- Нам необхідно прийняти реалістичний, збалансований бюджет держави на 2014 рік. Цей бюджет повинен забезпечити підтримку вітчизняного виробництва і на основі цього зростання соціальних стандартів, - наголосив глава Уряду.

- Для профспілок у контексті підписання Угоди з ЄС вкрай важливим є те, що поряд з економічними та політичними аспектами у цьому документі мають віднайти своє відображення питання, пов’язані з соціально-трудовими відносинами та входженням України до зони вільної торгівлі. А саме, - мінімізація ризиків для українського ринку праці, - акцентував С.М.Кондрюк.

Стосовно проекту головного фінансового документу країни йшлося про те, що він готується у складних умовах рецесії світової економіки, однак, Уряд налаштований на збереження соціальних гарантій і стандартів.

- Наголошую на особливій відповідальності Міністерства фінансів і Міністерства економічного розвитку і торгівлі за розробку саме такого проекту бюджету, - сказав Прем’єр.

Одним із завдань на засіданні було оголошено забезпечення населення різноманітними, якісними, а головне – доступними і дешевими продуктами харчування. Наголошувалося на необхідності відновлення сільгоспярмарків, які позитивно сприймають наші громадяни, в усіх регіонах.

Так, з початку 2013 року в Україні проведено майже сорок шість тисяч ярмарок за участю сільськогосподарських товаровиробників, кооперативів та особистих селянських і фермерських господарств. На ярмарках реалізовано біля п’ятисот тисяч тонн сільськогосподарської продукції на суму понад 4 мільярди гривень, що є вагомим внеском у розвиток внутрішнього ринку.

Я наполягаю на тому, щоб ярмарки відбувалися у наших містах щотижня. – сказав М.Я.Азаров і доручив Міністерству аграрної політики і продовольства разом з місцевими адміністраціями скласти графік проведення ярмарків до кінця поточного року.

Окремо було обговорено питання тарифоутворення за оплату послуг ЖКГ. Прем’єр висловив занепокоєння фактами, коли розмір плати за прибирання прибудинкових територій інколи становить більше 50% від суми оплати за комунальні послуги. Дано доручення вивчити ситуацію та внести пропозиції щодо об’єктивного визначення вартості житлово-комунальних послуг.

Також до порядку денного Уряду було включено такі соціально значущі питання як затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року. Його реалізація має створити умови для підвищення якості вітчизняної освіти, її інноваційного розвитку відповідно до світових стандартів.

З метою відновлення соціальної справедливості щодо колишніх військовослужбовців – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС розглянуто законопроект, яким пропонується поновити норму щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років особам, віднесеним до 1 категорії – на 10%, а 2-3 категорії – на 5%.

 

ІАЦ