Трагедия ФПУ 107

Федерація профспілок України опрацьовує варіанти відродження Будинку профспілок на Майдані Незалежності. Про це завив В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

Профспілковий лідер наголосив: всі ці три місяця мирного протесту ми працювали і співіснували поруч з мітінгувальниками. Але в наслідок агресії, яка відбулась в ніч з 18 на 19 лютого, будівля прийшла у такий стан, яким він є сьогодні.

«Ми маємо намір відновити наш Будинок профспілок, - зазначив Григорій Осовий. – Ми знаємо, що це буде досить затратна частина нашої діяльності. І, зрозуміло, що за рахунок власних коштів це зробити буде проблематично. Але, думаю, що будуть і ініціативи щодо внеску кожного члена профспілки, і щодо допомоги міжнародних організацій. Ми також сподіваємось, що держава і Уряд мають посприяти нам у цьому питанні. В який спосіб, ми будемо в процесі перемовин про це говорити. Бо навіть якщо теоретично сьогодні зібрати необхідні кошти, то все рівно, якщо б ми інвестували ці гроши на відродження будівлі, держава взяла б податок на прибуток. І таким чином забрала б навіть те, що було зібрано людьми. Тому, зрозуміло, що буде потрібне спеціальне рішення. Ми написали Голові Верховної Раді, В.о. Президента України Олександру Турчинову відповідне звернення с проханням об’єктивно провести розслідування руйнування і вандалізму, які відбулись в ніч з 18 на 19 лютого».

Григорій Осовий проінформував, що Будинок профспілок на Майдані Незалежності було побудовано в 1980 році саме на кошти українських профспілок. Тому ФПУ спільно із спеціальною урядовою комісією мають визначитися щодо подальшої долі Будинку профспілок, який вже став символом Майдану, символом боротьби за свободу та соціальну справедливість.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ