1367088591 elektrik-11

Загроза скорочення вже тривалий час турбує працівників ПАТ ДТЕК “Західенерго”. За два роки від початку реорганізації в цьому колективі звільнено майже три тисячі трудівників. Скорочення проводиться, насамперед, шляхом переведення структурних підрозділів Бурштинської, Добротворської, Ладижинської ТЕС в інші регіони за межі області. Проти такої зміни виробничої структури “Західенерго” виступають трудові колективи підприємств.

За словами голови обласної ради профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості В.Гриньківа, вже проведені переговори керівництва ДТЕК з трудовими колективами та профспілковим активом підприємств “Західенерго” та ремонтного персоналу теплоелектростанцій..

Зважаючи на складну соціально-економічну ситуацію в країні  та на ринку праці профспілки звернулися до керівників ДТЕК, а також міську, обласну і всі гілки влади  не допустити знищення підприємства шляхом скорочення працівників ПАТ «ДТЕК Західенерго». Одним з розділів досягнутих домовленостей став Меморандум про необхідність збереження гарантій соціального захисту працівників Бурштинської ТЕС, який буде укладений між керівництвом ПАТ “ДТЕК Західенерго” та трудовим колективом підприємства.

Згідно даного документу предбачається:

-​ зупинити зміни в організації виробництва і праці Бурштинської ТЕС до 31.12.2014 року.;

-​ залишити штатний розпис Бурштинської ТЕС станом на 01.01.2012 року;

-​ здійснити укладання нового колективного договору лише за умови та положень підписання нової Галузевої угоди;

-​ керівництву ДТЕК взяти під особливий контроль питання щодо виконання пунктів колективного договору Галузевої угоди щодо підвищення рівня заробітної плати для працівників Бурштинської ТЕС. При формуванні цього показника не прив”язуватись до середнього рівня заробітної плати;

-​ залишити гарантії, пердбачені колективним договором Товариства щодо жінок, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, одиноким матерям, дітям-сиротам та дітям-напівсиротам;

-​ забезпечити впровадження з 1 липня 2014 року єдиної системи добровільного медичного страхування працівників та пенсіонерів Бурштинської ТЕС;

-​ гарантувати переважне право на зайнятість вакансій в Бурштинській ТЕС громадянам України, працівниками ТЕС та місцевим жителям;

- доручити керівництву ДТЕК опрацювати питання з Кабміну України по екологічному податку, яке б дало змогу залишати 70 відсотків сум цього податку на місцевому рівні під захищену технічну програму щодо покращення екологічного стану навколишнього середовища міста Бурштин.

Згідно Меморандуму, керівництво ПАТ «ДТЕК Західенерго» підтвердило, що працівникам товариства будуть залишені соціальні гарантії, передбачені колективним договором щодо жінок, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення трьохрічного віку, одиноким матерям, дітям сиротам та дітям пів сиротам.

Можна сподіватися, що після прийняття даного документу будуть збережені соціальні гарантії багатотисячного колективу Бурштинської ТЕС.

У результаті перемовин між ініціативною групою ТЕС та керівництвом ДТЕК вдалося домовитись про накладення мораторію на переведення в інші структури, які знаходяться поза штатом електростанції в кількості 300 працівників.

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області