1292317861 yevro-den-dijj


У Брюсселі 10 березня відбулося засідання Виконавчого комітету Всеєвропейської регіональної ради, яка об’єднує членські організації Міжнародної конфедерації профспілок усієї Європи, а також членів Європейської конфедерації профспілок, яка об’єднує профспілки країн Євросоюзу та країн-кандидатів до вступу в ЄС. На засіданні була розглянута ціла низка питань, зокрема, структура та місія  ПЕРКу,   Програма дій на 2014 – 2015 роки, підготовка до 3-го Конгресу Міжнародної конфедерації  профспілок, ситуація в Україні, номінація до складу Групи трудящих Адміністративної ради МОП тощо.
Звичайно, що найбільшу зацікавленість викликав розгляд ситуації в Україні.
З доповіддю з цього питання виступив виконуючий обов’язки Голови ФПУ  Григорій Осовий.  У  своїй доповіді він зупинився на причинах протестних виступів в Україні, зокрема, відмові уряду напередодні Вільнюського саміту від підписання Угоди проасоціацію, що стало повною несподіванкою для суспільства, існуваннітотальної несправедливості, поглибленнімайнового розшарування, корупції, розчаруванніу владі.
Григорій Осовий заявив, що  ФПУ оперативно реагувала на стрімкі зміни ситуації в країні. Був підтриманий євроінтеграційний курс України, засуджено  силові методи боротьби проти маніфестантів, віддано Евромайдану значну частину приміщень  Будинку спілок  для обігріву, організації харчування, медичної допомоги учасникам акцій протесту.
У відповідь влада вдалася до репресій і погроз на адресу лідерів ФПУ та її апарату, через суд заборонила працівникам перебувати   у  Будинку спілок.
У ніч з 18 по 19 лютого  силовими спецпідрозділами  Будинок профспілок був повністю спалений, все обладнання розгромлене. ФПУ та її членські організації позбулися близько однієї  тисячі робочих місць.
Виконуючий обов’язки Голови ФПУ  повідомив, що  ФПУ та її членські організації вишукують можливості  для розміщення співробітників, придбання комп'ютерів, меблів  тощо. Прийнято рішення скоротити  апарат ФПУ. Введено режим жорсткої економії.  Проте ФПУ разом з членськими організаціями  намагаються підтримувати постраждалих активістів і членів їх сімей, беруть участь у зборі коштів постраждалим.
Незважаючи на складні умови,  ФПУ ні на день не припиняла своєї  роботи.
Відновлено сайт, продовжується випуск газети, робиться все, щоб вибудувати діалог з новою владою. Разом з тим, підкреслив Григорій Осовий, ФПУ зайняла жорстку позицію, що стосується  умов надання Україні позики Міжнародним валютним фондом і зажадала проведення переговорів із МВФ за участю профспілок.
На останній Раді, повідомив Григорій Осовий,  ФПУ досить самокритично оцінила власну роботу, прийнято рішення про проведення докорінної модернізації  організації з метою підвищення її потенціалу. ФПУ виступає за розширення контактів з численними громадськими об'єднаннями з метою посилення  громадського  контролю за діями влади.Готуються пропозиції щодо підвищення ролі профспілок до  нового проекту Конституції України.
Говорячи про ситуацію в Криму,  Григорій Осовий заявив, що ФПУ та усі її членські організації виступають за збереження цілісності країни, відкидають будь-які форми сепаратизму та виступають за мирне вирішення конфлікту.
Виконуючий обов’язки Голови ФПУ  особливо підкреслив, що ФПУ розраховує на допомогу Міжнародної  конфедерації профспілок, Європейської конфедерації профспілок,  Всеєвропейської регіональної ради, усіх глобальних профспілок, національних профцентрів у нормалізації , модернізації діяльності ФПУ  та відновленні Будинку спілок.
Виступаючі  представники профспілок з усієї Європи закликали до мирного, ефективного та соціально прийнятного виходу України  з кризи, основними причинами якого стали роки безвідповідальної політики, несвідомого економічного управління, систематичного порушення прав і свобод.
Генеральний секретар ЄКП і ВЕРСу Бернадетт Сегол у своєму виступі підкреслила, що «необхідні термінові дії з деескалації кризи в Україні та побудові кращого майбутнього для трудящих і членів їх сімей, які стали жертвами соціальної, економічної й політичної дестабілізації. Європейський Союз повинен грати повноцінну й безкорисливу роль у мирному вирішенні ситуації з дотриманням конституційних прав і міжнародних зобов'язань,в тому числі прав усіх меншин, що мають бути гарантовані, як того вимагає Європейська конвенція з прав людини, учасниками якої є всі європейські уряди».
«Політичні лідери, - заявила Генеральний секретар МКП  Шаран Барроу,  а також європейські та глобальні інститути повинні терміново почати виконувати свої зобов'язання для запобігання подальшим потрясінням і сприянню поверненню України в нормальне русло».
Після обговорення ситуації, що склалася  в Україні,Виконкомом ВЕРСу була прийнята Заява, в  якій викладено план з п'яти пунктів.  План передбачає:
 деескалацію напруги, дотримання Конституції України, територіальної цілісності і виведення всіх збройних груп;
 вільні й чесні вибори з метою переходу до справді демократичної політичної системи, повсюдне дотримання прав і розслідування всіх актів насильства, незаконного привласнення державних коштів і зловживання владою;
 пакети економічної допомоги від ЄС і міжнародних фінансових інститутів з чітким попередженням уникати дискредитованого  запровадження  заходів жорсткої економії,  які нав'язуються  країнам-членам ЄС «трійкою» (МВФ , ЄК , ЄЦБ);
 соціальний діалог з гарантіями дотримання прав трудящих; а також
 підтримка ефективних і доступних громадських  послуг, включаючи пріоритетні заходи щодо стабілізації.

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ