Чернівецька обласна рада профспілок

Голова облпрофради – Шкварковський Володимир Антонович.

Чернівецька обласна рада профспілок була створена 28 жовтня 1948 року. На той час в області вже функціонували 15 обласних галузевих профспілкових організацій.

Нині в обласну раду профспілок входять 20 обласних галузевих профспілкових організацій та 20 первинних профспілкових організзацій, які безпосередньо обслуговуються облпрофрадою.

У структурі профспілок області діють 4 об'єднані профкоми, 3 міські та 66 районних профспілкових організацій. В 11 районах області та м. Новодністровську створені громадські ради з координації діяльності профспілкових організацій.

Всього обласна рада профспілок об'єднує 2077 первинних організацій, в яких налічується 136657 членів профспілок.

На ХХІV міжспілковій конференції профспілок області обрано 68 членів облпрофради та 20 членів ревізійної комісії. Виконавчим органом облпрофради є президія у складі 20 чоловік.

Свої взаємини з членськими організаціями облпрофрада будує на основі Статуту.

Одним із першочергових завдань облпрофради є питання забезпечення зайнятості населення, недопущення скорочень та погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Стосунки і співпраця з органами виконавчої влади та Федерацією роботодавців області будуються на засадах соціального партнерства. За останні роки вдалося дещо розширити сферу і вдосконалити форми соціального партнерства як на обласному, так і міському рівнях, покращилась співпраця райдержадміністрацій та створених районних рад з координації діяльності профспілкових організацій соціально-економічних питаннях.

В області діє Регіональна угода, яка укладена між обласною державною адміністрацією, обласною радою, Федерацією роботодавців області та президією облпрофради. Чотири сторони соціального партнерства взяли на себе зобов'язання сприяти розвитку буковинського краю і захисту соціально-економічних інтересів його мешканців.

Укладені угоди про співпрацю з Територіальним управлінням Держгірпромнагляду, Територіальною державною інспекцією з питань праці, відділенням Національної служби посередництва і примирення в Чернівецькій області, головним управлінням Пенсійного фонду в Чернівецькій області, Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.

Реалізація цих та інших питань здійснюється через прийняття відповідних зобов'язань в обласній, міській та районних угодах, які укладаються між органами виконавчої державної влади, об'єднаннями роботодавців та профспілками, укладання колективних договорів між роботодавцями та працівниками підприємств, установ і організацій області.

Станом на 1 січня 2013 року в області укладено 1777 колдоговорів. Колективно-договірним регулюванням соціально-трудових відносин охоплено 84,6% працівників.

Реалізація зобов'язань угод і колективних договорів всіх рівнів сприяє стабілізації процесів виробництва, регулює колективно-трудові відносини, забезпечує норми та гарантії працюючих, покращує та стабілізує виробничо-технологічні процеси.

Правовим інспектором праці облпрофради завдяки перевіркам, в т.ч. спільно з державною територіальною інспекцією праці контролюється додержання трудового законодавства роботодавцями на підприємствах, в установах, організаціях. Для захисту трудових і соціально-економічних прав і гарантій членів профспілок продовжують використовувати судові позови.

Приділяється велика увага питанням охорони праці, створення безпечних умов праці. Здійснення цих функцій забезпечується через відповідні комісії та уповноважених представників профспілок, які приймають активну участь у розслідуванні причин нещасних випадків і профзахворювань.

Для захисту духовних і культурних інтересів трудящих профспілки області мають 3 клубні заклади, бібліотеки. Активно співпрацюють зі спортивними товариствами "Україна, "Колос", "Спартак".

Облпрофрада спільно з облдержадміністрацією приймають спільні постанови щодо організаційного і фінансового забезпечення літньої оздоровчої кампанії.

В області налічується 14 заміських стаціонарних дитячих оздоровчих таборів, в яких щорічно відпочиває понад 4-х тис. школярів.

Адреса: 58010, м. Чернівці, вул. О.Поповича, 2

Контактні телефони: (0372) 55-35-64, 55-34-87